De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt dat ze er alles aan doen om voor alle ondernemers zo snel en zorgvuldig mogelijk de TVL-aanvragen en vaststellingen af te handelen. TVL Q2 2021 sloot op 20 augustus. Hoe ver zijn we?
Voor TVL Q2 2021 ontvingen RVO ruim 63.000 aanvragen. Daarvan zijn er nog 3.539 in behandeling. Bij de helft hiervan (1.863) staat een vraag uit om aanvullende informatie aan te leveren bij RVO. De RVO verzoekt deze ondernemers snel de aanvullende informatie aan te leveren zodat ze hun aanvraag kunnen afronden.
In de 1.878 overige gevallen moet er nog het volgende gebeuren:
518 ondernemers hebben intussen aanvullende informatie aangeleverd, RVO vervolgt het proces van afhandeling.
1.152 aanvragen zitten nu in de fase van kwaliteitscontrole, dit is een laatste controle volgens het ‘vier ogen principe’ (er kijkt altijd een extra medewerker mee voor een laatste check).
65% binnen 3 weken
Van alle aanvragen voor TVL Q2 is 65% binnen 3 weken afgehandeld. Dit is minder dan in de twee kwartalen ervoor. Omdat in Q2 bij sommige aanvragen meer aandacht en tijd nodig is, bijvoorbeeld doordat ondernemers tegen de grens van de toegestane staatssteungrens komen.
De vaststelling van TVL Q2 2021 begint naar verwachting in de 2e helft van november.
Vanaf dan vraagt de RVO ruim 60.000 ondernemers om een vaststellingsverzoek in te dienen.
Ondernemers krijgen per e-mail een verzoek de werkelijke omzet in de periode van 1 april tot en met 30 juni 2021 door te geven. Dit moet vóór 12 januari 2022 gebeuren. Vaak heeft de RVO het formulier al ingevuld, met gegevens van de Belastingdienst. Ondernemers hoeven dan alleen nog akkoord te geven. Soms moeten ze de werkelijke omzetgegevens nog zelf invullen of wijzigen, of er wordt om aanvullende informatie gevraagd.
Hoogte definitieve subsidie
Ondernemers krijgen bericht over het definitieve bedrag waar zij recht op hebben. Is het omzetverlies gelijk aan de schatting in de aanvraag? Dan ontvangt de ondernemer de laatste 20% van het eerder voorlopig aangegeven bedrag. Is het omzetverlies hoger, dan gaat de subsidie ook omhoog. Bij een lager omzetverlies krijgen ondernemers minder dan 20%, of moeten ze (een deel van) het voorschot terugbetalen.
Ruime betalingsregelingen
Ondernemers die minder omzetverlies hadden en van wie de RVO het definitieve bedrag naar beneden bijstelt, kunnen wanneer nodig gebruikmaken van ruime, renteloze betalingsregelingen. Zij kunnen online een betalingsregeling regelen en kiezen uit terugbetalen in 6 of 12 maandelijkse termijnen. Een persoonlijke betalingsregeling is ook mogelijk.
Aanvragen vanaf € 125.000
Ondernemers met een TVL-aanvraag van € 125.000 of meer moeten het accountantsproduct direct meesturen bij het indienen van de vaststelling. Dit geldt voor alle ondernemers: mkb-bedrijven en grote ondernemingen. Zij kunnen het accountantsproduct vinden op de website van de NBA.