Select Breeding bestaat 12,5 jaar

Tholen - Het precieze moment is eigenlijk alweer geweest, maar het zijn bijzondere tijden en wie kijkt er nog op een dag? Feit is dat op 1 januari 2009 de gebroeders Michael en Dennis de Geus officieel van start gingen met hun nieuwe bedrijf Select Breeding, en feit is ook dat zij er serieus werk van gemaakt hebben. Verschillende nummers uit de eigen veredeling hebben het tot internationaal bekende variëteiten gebracht, en zowel het assortiment als de presentie in de markt groeien gestaag.


Dennis en Michael de Geus in de showkas in Naivasha

In de goeie ouwe tijd, we spreken over de vroege jaren ‘80, kwam vader De Geus vanuit Aalsmeer naar Klazienaveen. Hier werd een glastuinbouwgebied ontwikkeld en begon hij zijn eigen snijrozenkwekerij. In 2000 startte men met een stukje eigen veredeling, eerst meer hobbymatig, vervolgens steeds professioneler. De moeilijke jaren braken aan in de Nederlandse snijrozenteelt, de rozen kregen het zwaar en productie verschoof veelal naar landen in Afrika. In 2008 ging ook bij huize De Geus de stekker uit de snijrozen- productie, maar gelukkig lukte het om hem direct weer in te pluggen.


Veredeling in de kas in Klazienaveen, met op de voorgrond No Limit

De broers pakten de zaak op, maakten een herstart met een veredelingsbedrijf en sloegen met dubbel zoveel kracht aan het kruisen en selecteren. In 2010/11 werd gestart met een kleine testlocatie in Ethiopië, in 2012 ging de eerste variëteit, de Secret Love, commercieel in productie in Ethiopië. Kort daarop volgde een verhuizing naar Naivasha, Kenia. Sinds vier jaar heeft men 3000 m2 show-/veredelingskas op het Oserian Two Lakes Flower Park.* In de tussentijd werd een reeks rassen geïntroduceerd, waaronder in 2014 de witte Queen of Africa en twee jaar later de No Limit, een wit-roze bicolor speciaal ontwikkeld voor de supermarkt.

Maatwerk
“Onze filosofie is: het juiste assortiment bij de juiste kwekers onderbrengen”, vertelt Michael. “Je kunt kwekers in Afrika en Zuid-Amerika als het ware segmenteren naar afzetmarkt en de hoogte waarop men zich bevindt. Er zijn grofweg drie categorieën: rond 1600-1700 meter, rond de 2000 en (vooral in Zuid-Amerika) 2400 meter en hoger. Naarmate je hoger komt heb je een hogere instraling, maar bijvoorbeeld ook koudere nachten. Door variëteiten te ontwikkelen die specifiek zijn afgestemd op deze verschillende zones, kunnen we steeds beter maatwerk leveren.”

"In de beginjaren hebben we ons in het veredelingsprogramma vooral gericht op de Afrikaanse kwekers. Maar sinds 2017 zijn we middels een samenwerking gestart in Colombia en zijn er aanpassingen gedaan in dit programma. Hier vertegenwoordigt Icon Selections exclusief onze rozen. Specifiek voor die markt is dat men daar heel erg hoog zit, soms zelfs boven de 2800 meter. De markt daar vraagt om hoge producties met een goede lengte, maar vanwege de hoge instraling en koude nachten worden de stelen juist korter. Een variëteit die daar goed presteert moet dus over een specifieke set eigenschappen beschikken. Een voorbeeld hiervan is onze oranje roos Clementina, of neem de Gemstone en Golden State, twee gele variëteiten die we allebei dit jaar geïntroduceerd hebben.

Clementina

De wereld over
In samenwerking met De Ruiter zijn ook enkele eerste stappen gezet in het Verre Oosten. Zo hebben de eerste Chinese kwekers de unieke roze roos Eleanor geplant. De laatste twee jaar werken de broers ook samen met Plantipp, die namens hen een tweetal rassen geïntroduceerd heeft in Europa, Japan en Zuid-Korea. De eerste is de geel-rode Twister Select, die in Nederland al wel geteeld wordt maar nieuw is op de Aziatische markt. De tweede is een kleinbloemige rode roos met een wit hartje, de Everglow Ruby.


Everglow Ruby

“Naar de toekomst toe willen we vooral investeren in goede partners. Tegenwoordig kun je het allemaal echt niet meer alleen, je moet een goed netwerk opbouwen. Daar ligt absoluut een focus.”

Assortiment
En natuurlijk op het creëren van mooie nieuwe rassen. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe rozen en introducties. “We werken nu aan een veelbelovende rode roos, de Red Bentley. Deze wordt bij vijf bedrijven in Kenia getest, is zogezegd al semi-commercieel en zit in de laatste testfase. Volgend voorjaar komen er hopelijk echt aantallen. Handelseigenschappen, transport en vaasleven zijn in elk geval uitstekend en hij heeft een mooie, luxe, open bloei.”

Red Bentley

Daarnaast zijn de heren bezig met een geheel nieuwe toevoeging, te weten trosrozen: “We hebben nog geen rassen commercieel in productie maar daar gaat zeer binnenkort verandering in komen.”

Patio rozen
En met nóg weer iets heel anders: patio rozen. “We zien hier, op onze Europese markt, steeds meer interesse voor koude kasteelt. Dat heeft ongetwijfeld te maken met energieprijzen en de onzekerheden op dit gebied, dus is telen met minder belichting en verwarming interessant. De tuinroos is dan een interessante mogelijkheid, te meer ook omdat corona voor dit segment recentelijk een enorme boost heeft betekend. Maar we zijn er al veel langer mee bezig, in 2014 deden we een eerste kleine introductie, inmiddels hebben we acht kleuren die bij een zestal klanten in Nederland, 1 in België, 1 in het VK en sinds kort ook 1 in Canada worden geteeld. Het betreft grote potmaten, zgn. ‘floribunda’, doorbloeiend, met bloemdiameters van 11 tot wel 15 cm. En dit gaat boven verwachting goed, het is belangrijke tak van sport geworden binnen ons bedrijf en we hebben de smaak te pakken. Het is nog erg vroeg hier al veel over te zeggen maar we zijn ook bezig met kleinbloemige soorten, in kleinere potmaten, met een compactere groei en kleinere bloemen.” 


Kas met patio rozen 

Oost west, thuis best
De veredeling van alle soorten geschiedt in een eigen, 5000m2 tellende kas in Klazienaveen. Hier vindt het kruisen, de zaadproductie en de eerste en tweede selectieronde plaats. Vervolgens gaan de codes de wereld over, waarna ze de laatste drie jaar worden getest onder lokale omstandigheden. Dennis heeft zich primair toegelegd op het veredelen en vermeerderen, Michael is meer commercieel en reist met grote frequentie de wereld over. Stekvermeerdering van de patiorozen geschiedt deels in eigen huis en deels bij derden.

Website
Ter ere van het 12,5-jarige bestaan en het groeiende assortiment is de website www.selectbreeding.nl vernieuwd. Op de site wordt het complete assortiment snijrozen en patio rozen gepresenteerd. Ook is hier te vinden door welke agenten Select Breeding waar dan ook ter wereld wordt vertegenwoordigd.

Voor meer informatie:
Select Breeding
+254 (0) 727 34027
info@selectbreeding.nl 
www.selectbreeding.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven