Corné van Steekelenburg, Samax:

"Het wordt een spannende winter, dat staat vast"

Tholen - De huidige marktsituatie met extreme energieprijzen is ongekend. Dat stelt Corné van Steekelenburg van energiemanagementbedrijf Samax. Het bedrijf, dat dit jaar 10 jaar bestaat, is energiespecialist in de tuinbouw en adviseert en ontzorgt 33 tuinbouwondernemingen op energiegebied. Daarnaast is men ook gezamenlijk datadiensten aan het opzetten.

Hieronder werpt Corné zijn blik op de huidige marktsituatie. "Die situatie vraagt om een actieve, en weloverwogen strategie. Er zijn veel bedrijven die zich aan het beraden zijn over de te volgen strategie voor de komende wintermaanden." 

Optimaal product telen
Hoe het zover gekomen is, daarover is dezer dagen, overigens niet alleen in tuinbouwmedia, veel te lezen. Zeker is dat de energieprijzen gedurende het jaar 2021 explosief zijn gestegen. Corné wijst erop dat er 'allerlei redenen op te noemen zijn' voor de huidige situatie, waaronder een hogere vraag naar gas, een lagere aanvoer van LNG naar Europese bestemmingen en een lagere aanvoer van gas vanuit Rusland.

Misschien nog wel interessanter is wat tuinbouwondernemingen echter aan de situatie kunnen doen of hoe ze ermee om moeten gaan. Corné: "Voorop staat dat eigenlijk alle bedrijven vol willen gaan voor een optimale productie van een kwalitatief hoogwaardig product. Ze verbinden hun naam hieraan en hebben in veel gevallen ook lopende afspraken met hun afnemers." 

Strategie wijzingen
"Tegelijkertijd staan ze voor een uitdaging om de hoge marktprijzen het hoofd te bieden. Sommigen overwegen om de belichtingsuren te verschuiven naar goedkopere uren, of met een andere teeltstrategie de winter in te gaan. Weer anderen willen gewoon doorgaan met wat ze altijd doen, maar willen zich van tevoren goed indekken door gas en stroom vooraf vast te leggen, ook al zijn de prijzen hoog."

Waar mogelijk wordt er energie bespaard d.m.v. minder warmte en/of minder belichtingsuren. "Of door een lager belichtingsvermogen aan te houden. Ook wordt er gekeken naar andere verdienmogelijkheden zoals aanbieden van extra flexibiliteit op de stroommarkt."

Hogere productprijs?
Bij Samax merken ze dat voor iedere teelt en voor ieder individueel bedrijf de afweging anders is. "Het zou kunnen dat de balans tussen vraag en aanbod van gas in een klap herstelt en prijzen ineens gaan dalen, maar dat zien we nu nog niet terug", vertelt Corné op basis van wat hij medio vorige week zag. "Het zou goed kunnen dat de gestegen kosten ook leiden tot een hogere productprijs, maar ook dat is nog niet zeker." Eén ding staat volgens hem vast: "Het wordt een spannende winter."

Voor meer informatie:
Corné van Steekelenburg
Samax B.V.
corne@samax.nu 
www.samax.nu 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven