Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luus Hooyman, Veilingmeester Aalsmeer

Wat doet een veilingmeester na het veilen?

Het veilproces start iedere ochtend om 6.00 uur. De veilingmeesters zijn er altijd eerder. Hierover kon u al lezen in eerdere blogs van de veilingmeesters van Royal FloraHolland. Vaak krijgen zij de vraag: “Maar wat doe je eigenlijk na het veilen?”

In onderstaande blog biedt Veilingmeester bij Royal FloraHolland Luus Hooyman, Veilingmeester in Aalsmeer op klok 2, een kijkje achter de schermen van haar vak. "Het veilen zelf is geen volledige dagtaak. Zo tegen elven zit het veilen er wel op.”

"Om de klok zo goed mogelijk te bedienen, moeten we als veilingmeester informatie vergaren hoe het in de markt gaat. Alleen dan kan je op een juiste manier de klok bedienen. De opdracht is immers een zo hoog mogelijke marktprijs voor iedere partij. Door corona zijn ook wij meer digitaal gaan doen. We kletsen, bellen, appen, zoomen heel wat af of houden een teamoverleg via het beeldscherm.

Daarnaast zijn er diverse productteams waar je als veilingmeester de regie voert. Ik ben regiehouder van het product Lelie. Dat betekent dat ik maandelijks een overleg plan met mijn collega’s van de andere vestigingen en de productmanager. Met enige regelmaat schuiven ook andere collega’s aan (accountmanagers, teamleiders, controle en begeleiding, logistiek).

Genoeg te bespreken
Als veilingmeester zoeken we contact met de aanvoerders en kopers. In het Lelie-team bespreken we de mogelijkheden om het product Lelie nog beter in de markt te zetten. Ook delen we informatie die wij ophalen bij diverse gelegenheden. Gebruiken de aanvoerders de promotiemogelijkheden voldoende? Hoe staan de cijfers ervoor? Welke tactiek kun je gebruiken bij het veilen? Maar ook: zijn er nieuwe soorten of nieuwe aanvoerders? Is de indeling van de veilgroep(en) nog logisch? Zien we andere kopers in de markt? Zijn er kopers afgehaakt? Welke speciale bloemendagen komen eraan en zien we kansen? Genoeg stof om te bespreken dus.

Met de leden van de FPC heb ik regelmatig contact. Zo ben ik afgelopen week samen met mijn collega uit Naaldwijk, Gerard Vermeulen, aangehaakt bij de vergadering van de FPC. Allerlei onderwerpen passeren de revue, van teelt tot afzet.

Vergaderen met de FPC
Als veilingmeester worden wij twee keer per jaar uitgenodigd om over de ontwikkeling rondom de klok te praten. Zo horen wij van de FPC hoe het in Lelieland vergaat. De FPC is vooral nieuwsgierig naar Landelijk Veilen; hoe gaat dat eruit zien? Ik geef de laatste stand van zaken weer rondom de ’webklok’. Toevallig ben ik ook lid van de werkgroep die dat samen met ict’ers uitwerkt. Een ruwe schets is gemaakt en de komende tijd gaan de veilingmeesters dit nader bekijken en hun bevindingen melden. De focus zal nu gaan liggen op de andere software-pakketten die ook aangepast dienen te worden (inkoopwerkplek onder andere).

Overigens was dit de eerste vergadering waarbij wij elkaar weer fysiek mochten ontmoeten. Sprekers sloten digitaal in de vergadering aan. Een mooie mix. Fijn dat dat weer mogelijk is, we gaan ook weer op pad om de kwekers, kopers te ontmoeten."

Connect to Grow
U bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088 789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester.

Publicatiedatum: