Rapport ‘Nuttig gebruik van ‘Corona’-overschot sierteelt- en tuinbouwproducten’ gepresenteerd

Met reststromen van planten en bloemen zijn waardevolle producten te maken, zoals Bloempapier of kleurstoffen. Dat blijkt uit het rapport ‘Nuttig gebruik van ‘Corona’-overschot sierteelt- en tuinbouwproducten’, dat vrijdag 17 september werd overhandigd aan Meindert Stolk (gedeputeerde Zuid-Holland, voorzitter Greenport West-Holland), Albert Abee (wethouder Westland), Adri Bom (voorzitter Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland, SIGN) en Jolanda Heistek (programmadirecteur Greenport West-Holland). De overhandiging vond plaats in Honselersdijk.

Aanleiding voor het onderzoek was de uitbraak van corona in maart 2020. De vraag naar bloemen en planten daalde dramatisch, doordat de export stilviel door het sluiten van de grenzen. Een grote stroom kwalitatief goede planten en bloemen bleef daardoor achter op de kwekerijen. Daarom namen Greenport West-Holland en SIGN het initiatief voor een onderzoek naar hoe deze reststromen ‘gevaloriseerd’ (tot waarde gemaakt) kunnen worden, met als doel dit ook na de lockdown te kunnen doen en daarmee te komen tot nieuwe verdienmodellen.

In het onderzoek door laboratorium VARTA werden twintig grote sierteeltgewassen onderzocht, en dan met name de plantinhoudstoffen. Dit leidde tot enkele nieuwe producten, zoals verschillende soorten bloempapier; dat papier kan weer door het eigen bedrijf of door de sector gebruikt worden. Hiervoor zijn bij verschillende kwekers vezels verzameld; van deze vezels is papier gemaakt. Het rapport dat werd overhandigd, is op een papiersoort gedrukt wat voor 20% uit reststromen van verschillende bloemen is gedrukt; aan de geur van het papier is de herkomst nog ruiken. Een consortium werkt aan het door ontwikkelen van dit product.

Klik hier voor meer informatie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven