Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel belangstelling voor bodeminnovatie op demodag bij Boomkwekerij Marcel Michels in Biest-Houtakker

Er wordt vooruitgang geboekt bij het werken aan waterkwaliteit in Brabant. Op de goed bezochte demodag op de boomkwekerij van Marcel Michels in Biest-Houtakker werden zo’n 70 deelnemers rondgeleid langs innovaties voor een goede bodemstructuur en een verbeterde benutting van meststoffen.

Robotisering onkruidbestrijding
Speciaal voor het project Schoon Water voor Brabant, waren de robots Naïo Oz en de Aigro Up te zien. Deze beide compacte werktuigdragers kunnen zelfstandig tussen de rijen schoffelen.
De Aigro Up wordt vanaf volgend jaar in de praktijk getest.
De Naïo Oz wordt al ingezet op verschillende boomkwekerijen, onder andere in de coniferen, spillen en in snijheesters.

Jev Kuznetsov van Aigro vertelt dat onkruidbestrijding met een robot om een iets andere aanpak vraagt. "Je laat de machine constant rijden, ook bij iets vochtiger weer. Door bijvoorbeeld één keer per week te schoffelen houd je het onkruid goed onder controle. Dankzij het lichte gewicht (rond de 100 kg voor de Aigro en ruim 150 kg voor de Naïo Oz) wordt de bodem ontzien en kan ook bij een licht vochtige bodem doorgewerkt worden. Met de Naïo Oz wordt ook ervaring opgedaan met kunstmest strooien, spuiten en maaien."

Jenneke van Vliet (CLM). "In Schoon Water voor Brabant zien we dat herbiciden door hun geringe binding aan bodemdeeltjes nog wel regelmatig in grond- en oppervlaktewater te vinden zijn. Heel mooi dus dat telers zoeken naar alternatieven zoals autonoom schoffelen."

Voor coniferenteler Thomas Versmissen heeft mechanisch schoffelen met robots de toekomst, maar nog niet op korte termijn. "Op ons bedrijf zou de portaal-variant beter zijn. Die moet 80 tot 100 centimeter hoog zijn. Op dit moment zijn de onkruidmiddelen nog zo goedkoop, dat een investering in een robot zich nog niet terugverdiend."

Boomteeltadviseur Arie Schipper (Delphy) ziet nog een andere reden voor mechanische onkruidbestrijding. "Bodemherbiciden remmen in sommige situaties ook de groei van het gewas. Dat is voor boomtelers een reden om het onkruid mechanisch te bestrijden. Maar het is tegenwoordig moeilijk om personeel te vinden die op een schoffeltrekker wil en kan rijden. De robots bieden dan uitkomst."

Effectievere bemesting
Meststoffenfabrikant Mivena demonstreerde de gecoate meststof Field-Cote CRF Smart die in het plantgat wordt toegepast. De werkingsduur is twee jaar. De coating van hars is biologisch afbreekbaar en reguleert de afgifte op basis van temperatuur. Door de gedoceerde afgifte wordt uitspoeling voorkomen en wordt een groter deel van de meststoffen opgenomen door de plant. Meststoffen worden daardoor beter benut.
 
Haifa en Spranko Matic lieten een proef zien met druppelirrigatie en bemesting. Zelfs in het natte groeiseizoen 2021 is het systeem enkele malen ingezet. De slangen liggen op 7 centimeter diepte tussen de rijen en gaan drie tot vier jaar mee. Willem-Jan de Kort van Haifa vertelt dat het met het systeem makkelijker is om binnen de stikstof en fosfaatnormen te blijven en toch een goede bemesting te geven.

bron: Schoon Water voor Brabant

Publicatiedatum: