Zweefplatform voor dekwasser: Geen sprookje, maar realiteit van Noord-Hollandse bodem

Als een vliegend tapijt uit het sprookje van 1000 en 1 nacht, zo 'vliegt' de Roofmaster dekwasser tussen de kassen. Met de dekwasser, of kasdekreiniger uit Heerhugowaard maken telers al sinds de introductie dertig jaar geleden hun daken en goten schoon. 

De machine beweegt zich voort met draaiende borstels over de kap naar voor en achter, om vervolgens via een platform naar een volgende kap te verplaatsen. Of naar een andere kas. Daarvoor heeft producent Besseling Techniek een uniek concept bedacht, dat binnenkort ook in China te bewonderen is. Jorien Schouten-Plak legt het hieronder uit. 

Oversteekplatform
"Alhoewel ieder platform uniek is, zijn er situaties die vragen om een stukje extra maatwerk en vooral werk van de engineers. Doordat er zo optimaal mogelijk gebruik gemaakt wordt van de grond, blijft er soms maar weinig ruimte over tussen de kassen. In dat geval kan het zo zijn dat de platformen niet langs elkaar kunnen bewegen, of is een investering in twee systemen simpelweg teveel gevraagd."

Hiervoor hebben de engineers bij Besseling Techniek een oversteekplatform bedacht. "Sommige klanten noemen het een 'zweefplatform' omdat het met een beetje fantasie wel wat weg heeft van een vliegend tapijt dat tussen de kassen door vliegt. Het platform is gekoppeld aan de beide bovenrails en glijdt zo met de machine aan boord, langs de gevels."

Voordelen voor de klant laten zich raden: met één installatie worden de beide kassen bewassen, hoeft een machine met platform niet van de ene naar de andere kas gezet te worden en is er bovendien een besparing doordat er geen dubbele zaken worden aangeschaft.

Verbetering
De eerste versies van dit type platform zijn in de jaren ‘90 geïnstalleerd en werden toen nog voorzien van een kleine schaarlift op het platform, waarmee de machine opgetild en gedraaid werd om weer vooruit een kap op te kunnen. Omdat dit door ruimtegebrek niet altijd mogelijk is, maar ook omdat het tillen van een machine van 500-600kg op zo’n 5-7 meter hoogte met het oog op veiligheid onder een vergrootglas ligt, zo weet Jorien, zijn de ontwerpers opnieuw aan de tekentafel gaan zitten en hebben daar een moderne en veilige oplossing voor gemaakt.


De 'oude' versie van het oversteekplatform

Door de machine uit te rusten met zogenoemde spiegelsoftware, kan de Roofmaster zonder omgedraaid te worden de tegenovergestelde kas bewassen. "Vooruit wordt immers achteruit en andersom. Dit heeft geresulteerd in een veilige en vooral efficiënte manier van werken die zijn sporen verdiend heeft."


Nieuw en 'oud' naast elkaar

Naar China
Tientallen van dit soort Roofmaster-installaties hebben hun weg naar telers gevonden, waaronder bekende namen als Agro Care (Middenmeer en Tunesië) en Hoogweg Paprikakwekerijen (Luttelgeest en Marknesse), Van Gennip, Red Harvest, Kwekerij Andijk en Tas Paprika. "En zo hebben nog veel meer andere telers in binnen- en buitenland de meerwaarde van een oversteekinstallatie kunnen ervaren."

Recentelijk heeft Besseling Techniek een overeenkomst getekend met de Chinese Kassenbouwer Kingpeng voor de levering van drie Roofmaster oversteekinstallaties in het noorden van China. "Doordat wij als Besseling Techniek het ISO 9001 certificaat hebben, drie jaar garantie geven op de installatie en een lokaal team paraat hebben voor de installatie, spraken de bouwers hun vertrouwen uit in ons. De veilige manier van werken, gecombineerd met efficiënt wassen en een kostenbesparing op het gehele project in vergelijking met de gebruikelijke platformen, waren redenen om de voor China nog unieke installaties aan te schaffen."

De Roofmasters zullen de telers met deze innovatieve manier van werken betoveren, is Jorien zeker. "Het is immers vergelijkbaar met het vliegend tapijt uit het sprookje met 1000 en 1 nacht. Dit keer echter geen sprookje, maar realiteit van Noord-Hollandse bodem."

Voor meer informatie:
Jorien Plak-Schouten
Besseling Techniek

+31 6 14 72 06 93  
jorien@besselingtechniek.nl 
www.besselingtechniek.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven