Nieuwe producent zaai- en stekmedia presenteert zich met 100% veenvrije plug

Organic Shapes is een nieuwe producent van gestabiliseerde zaai- en stekmedia voor de professionele tuinbouw. Het bedrijf herbergt ruim 25 jaar ervaring in substraten en het stabiliseren ervan, evenals het opkweken van jonge planten.

Organic Shapes is ontstaan uit een samensmelting van kennis en passie voor jonge planten en substraten en richt zich met name op de professionele markt voor groente, sierteelt en vaste planten. Productiemanager Patrick van Bergenhenegouw en R&D manager Erik de Ruiter zien het nieuwe bio-based platform als een onontkoombare ontwikkeling.

Gestabiliseerd
“Onze missie is om op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit voorop te lopen in gestabiliseerde zaai- en stek media”, zegt Erik. "Met een exclusief gepatenteerde bio-based binder zijn wij in staat om een praktisch 100% organische bio-based gestabiliseerde plug te maken uit herwinbare grondstoffen. Dat is uniek in deze wereldwijd groeiende markt."

Patrick: “Wij zijn de eerste die het voor elkaar hebben gekregen om procesmatig een bio-based binder te verwerken in gestabiliseerde pluggen. Daarnaast kunnen wij oneindig veel verschillende vormen maken en klant-specifieke wensen verwerken in ons product, vandaar onze naam Organic Shapes.”

Erik haakt hier op in: “De wereld is sterk aan het veranderen als het gaat om duurzaamheid. Het segment van gestabiliseerde pluggen kan daarin niet achterblijven en ondanks de hogere prijs voor bio-based binders, is het ons gelukt om sterk prijs concurrerende producten op de markt te zetten in dit high-end segment.”

Eigen lijn
Met een uitgebreide achtergrond en ervaring in het bouwen van productielijnen voor gestabiliseerde substraten, is Patrick erg enthousiast over de hypermoderne lijn in Wateringen, die hij zelf tot de meest moderne en innovatieve lijn ter wereld beschouwd. “Terecht,” zegt Erik, “alle huidige technieken van het stabiliseren zijn door ons onderzocht en gecombineerd met innovaties uit aangrenzende industrieën, wat geleid heeft tot een nieuwe technologie voor deze substraat- en pluggenlijn.”

Patrick: “We moesten een nieuw doseer- en mengsysteem ontwikkelen omdat een bio-based binder andere en meer nauwkeurige specificaties heeft. Daar maken we ook gelijk een wereld van verschil in uniformiteit en consistentie van het product. En niet te vergeten, de hoeveelheid mogelijkheden die we hebben gecreëerd om nog specifieker op de wensen van de klant in te spelen."

Erik: “En tot slot, ons bedrijf heeft ook geïnvesteerd in een hypermoderne freesmachine om zelf mallen te produceren. Hiermee kunnen we onze klanten technisch ondersteunen in het ontwikkelen van nieuwe producten, flexibiliteit en snelheid."

Het valt de mannen van Organic Shapes op dat zij in het veld op het gebied van pluggen regelmatig horen dat deze veenvrij zijn, maar dat is vaak niet het geval volgens hen. "Veelal zit er nog een bepaald percentage veen in de pluggen om de karakteristieken te verfijnen. Organic Shapes maakt aantoonbaar 100% veenvrije pluggen, en zoals gezegd, een unieke wereldwijde toepassing."

"Een hele prestatie"
Rick Kolster van FNK Youngplants in Kudelstaart mag zich de eerste klant noemen in het vaste planten/boomkwekerij segment. Na het uitvoerig testen in Lavendel was de kogel al snel door de kerk en heeft hij zijn de laatste orders met lavendelstekken dit jaar nog in pluggen van Organic Shapes gestoken. Rick: “De pluggen presteren beter en zijn kostentechnisch vergelijkbaar. Daarnaast krijg ik er ook nog een duurzame bio-based en veenvrije plug voor. Een hele prestatie want vaak kost een duurzame ontwikkeling met dit soort producten meer of loopt de kwaliteit achter op het reguliere product.”

Voor meer informatie:
Organic Shapes
De Lierseweg 9
2291 PD Wateringen
+31 (0)6 3004 0868
www.organic-shapes.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven