Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seed Valley ziet groeiend tekort aan mbo-personeel in zaadsector

Stichting Seed Valley deed een onderzoek naar het aantal vacatures bij zaadbedrijven en het aanbod voor specifieke functies. Het blijkt dat bij enkele functies slechts de helft van het aantal leerlingen bezig is met een opleiding op het aantal vacatures dat er openstaat. Seed Valley verwacht dat de mismatch toeneemt vanwege de vergrijzing en verdere groei van de bedrijven.

In het onderzoek werd gekeken naar het aantal mbo-vacatures voor de richting lab analist en plantenteelt naast het aantal afgestudeerden van relevante opleidingen in de regio heeft gelegd. Jaarlijks publiceren de Seed Valley bedrijven zo’n 300 vacatures, waarvan 45 in de richting van lab analist en plantenteelt. Echter blijkt dat, van het totaal aantal afgestudeerden in deze richtingen, ongeveer de helft (22 studenten) beschikbaar is voor een baan in de sector.

Beroepsperspectieven
De beroepsperspectieven in de zaadsector zijn vaak interessanter dan wordt gedacht, stelt Seed Valley. “Wat veel jongeren niet weten is dat een groot deel van de groenten in de supermarkt is geoogst van de zaden die afkomstig zijn van bedrijven in hun achtertuin, Seed Valley. De bedrijven in de zaadsector bieden een internationale werkomgeving met veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en eigen initiatief. Het werk in deze sector wordt ook steeds technischer van aard. Illustratief is het Nieuwe Telen, waarbij de focus ligt op het verzamelen van data over planten en automatische systemen om op basis daarvan de teelt aan te sturen. Dit kan data zijn over de temperatuur, luchtvochtigheid en de stand van de huidmondjes van de plant. Dit alles levert een plant in balans op, die weerbaarder en beter producerend is. Het werk gaat dan ook steeds meer over kennis van planten én de technische mogelijkheden.”

Innovatieve teeltverzorging
Volgens de stichting is er in de zaadsector continu behoefte aan nieuw talent. “Analisten die in het laboratorium onderzoek doen naar bijvoorbeeld ziekteresistentie en inhoudsstoffen van gewassen. Of teeltspecialisten die verantwoordelijk zijn voor de klimaatregeling van kassen, de verzorging van planten en het oogsten van de zaden. Met alle collega’s van Seed Valley werken we aan groente- en bloemenrassen met hogere opbrengst en goede kwaliteit. En met minimaal gebruik van ruimte, energie en water. Meer dus met minder. Denk aan planten die weerbaar zijn tegen ziektes of bestand zijn tegen droge omstandigheden. Om hun rol op de wereldmarkt te behouden investeren Seed Valley bedrijven gemiddeld 14% van hun omzet in onderzoek en technische innovaties. Dat is aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde van 1,99%.”

Openstaande vacatures
De cijfers van het aantal afgestudeerden laten zien dat te weinig studenten aan MBO opleidingen kiezen voor een studierichting richting lab analist of plantenteelt. Dit terwijl de vraag naar deze mensen juist toeneemt. “De bedrijven zoeken jaarlijks zo’n 45 collega’s in deze functies. Uit onderzoek, onder 68 mbo-studenten van de regionale opleidingen plantenteelt en analist, blijkt 44% te kiezen voor een vervolgstudie. Tegelijkertijd kiest 7% voor bedrijfsopvolging van het familiebedrijf. Ook heeft 9% van de studenten al een baan voor ze afstuderen. 40% van de afgestudeerden is beschikbaar voor de overige arbeidsmarkt, wat neerkomt op ongeveer 22 studenten. Het is op dit moment moeilijk de resterende openstaande vacatures in te vullen.” De verwachting is dat dit aantal toeneemt vanwege de vergrijzing en verdere groei van de bedrijven.

bron: Greenport NoordHollandNoord

Publicatiedatum: