Biologische larvicide Gnatrol toegelaten in België

Belgische siertelers kunnen vanaf nu gebruikmaken van een biologische middel tegen de varenrouwmug (Sciara). Gnatrol bestrijdt de larven van dit schadelijke insect en past in een geïntegreerd teeltsysteem. Biobest brengt het middel op de markt en meldt goede resultaten in gewassen als Poinsettia, Phalaenopsis en Hibiscus.

De varenrouwmug brengt het grootste deel van zijn levenscyslus door als larve en pop in (pot)grond. Daar vreet het de wortels van stekken, zaailingen en jonge planten aan, met flinke schade als gevolg. Gnatrol richt zich daarom vooral op de larvale stadia van Sciara. Larven eten de speciale eiwitkristallen op waarna hun darmwand wordt vernietigd en het organisme sterft. Meestal binnen 24 uur na opname.

De kracht van drie
Biobest Product Manager Biopesticides Cindy Callens noemt Gnatrol een waardevolle aanvulling van het biologische middelenpakket. “Deze larvicide kan zowel zelfstandig als in combinatie met andere natuurlijke bestrijders worden ingezet. In Denemarken is Gnatrol al 25 jaar vast onderdeel van een drieledige strategie. Daar combineren telers Gnatrol met Steinernema-System (aaltjes) en Hypoaspis-System (roofmijten) om zowel jonge als oudere larven effectief aan te pakken.” Hypoaspis wordt over het algemeen pas na de opkweekfase ingezet.

Vroeg inzetten
Gnatrol blijft tot 4 à 5 dagen na toepassing effectief. Cindy adviseert het middel daarom 4 tot 14 dagen na het stekken te gebruiken. “Zo weet je zeker dat de stoffen nog werkzaam zijn als de rouwmuggen-eitjes uitkomen. En mocht de rouwmuggenpopulatie tijdens de teelt onverhoopt toenemen, dan kan een additionele toepassing deze cyclus doorbreken. Gnatrol mag maximaal 3 keer per teeltcyclus toegepast worden en is verkrijgbaar in 10 liter jerrycans."

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven