Rupsen de baas met biologie

Het beheersen van rupsen blijft in veel teelten een grote uitdaging. Zo ook in meerdere sierteeltgewassen, zoals gerbera, kalanchoë en chrysant. Door het wegvallen van middelen en door etiketbeperkingen van, in hoofdzaak, chemische rupsenmiddelen is men genoodzaakt om alles uit de kast te halen om de schade in deze siergewassen tot een minimum te beperken.

Hierbij is het uitermate belangrijk om niet alleen de nog beschikbare chemische middelen in te zetten om resistentie-opbouw tegen dit beperkt aantal middelen te voorkomen, maar ook het biologische middelenpakket verder te verkennen. Zo heeft men nu de beschikking over diverse biologische rupsenmiddelen op basis van Bacillus thurgiensis stammen. Ook hier is afwisseling van de verschillende stammen gewenst.

Eén van deze middelen is Lepinox Plus. Lepinox Plus heeft sinds 23 juli jl. een mooie etiket uitbreiding gekregen. Zo mag Lepinox Plus nu ook in sierteeltgewassen (bloembol- en bloemknolgewassen, bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen, vaste planten etc.) ingezet worden. Lepinox Plus mag gedurende 12 maanden maar liefst 10 keer toegepast worden in een dosering van 0,75 – 1,5 kg/ha.

De werkzame stof van Lepinox Plus is Bacillus thurgiensis subsp. kurstaki strain EG 2348. Deze stam werkt zeer effectief op kleinere en middelgrote rupsen. Dit formaat rupsen eet naar verhouding meer bladmateriaal en krijgt dus dan ook meer middel binnen. Het is dus erg belangrijk op tijd te starten met de inzet van Lepinox Plus. Goed scouten op volwassen vlinders en motten is hierbij van groot belang.

Dit kan door gebruik te maken van deltavallen en vangplaten in combinatie met feromonen, zoals bijv. de PheroDeixis. Na het signaleren van de eerste volwassen vlinders en motten dient kort daarna de eerste toepassing met Lepinox Plus plaats te vinden.

HortiPro adviseert Lepinox Plus altijd samen te spuiten met de uitvloeier/ hechter Helioterpen film in een dosering van 150ml/ 100 liter water. Door de uitvloeiende werking van Helioterpen film wordt de werkzame stof van Lepinox Plus goed verdeeld over het blad en door de hechtende werking van Helioterpen film loopt de spuitoplossing niet snel van het blad af. Daarnaast zorgt Helioterpen film ervoor dat de werkzame stof van Lepinox Plus minder snel door UV afgebroken wordt. De effectiviteit van Lepinox Plus wordt door de positieve eigenschappen van Helioterpen film flink verhoogd.

Voor meer informatie:
HortiPro
info@hortipro.com
www.hortipro.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven