Sectorrapport ‘Boomkwekerij' Van Oers Agro

"Alle seinen op groen voor Nederlandse boomkwekerij"

Tholen - Het afgelopen jaar werd, zoals het voorgaande, primair gekenmerkt door schaarste. De vraag overtrof het aanbod, waardoor de producenten van boomkwekerijproducten nu forse groeicijfers kunnen overleggen. Bij grote bedrijven is sprake van een omzetgroei tussen de 25 en 30% ten opzichte van het voorgaande jaar. Bij kleinere bedrijven is dit tussen de 15 en 20%.

Leuk gegeven is dat de Brexit, waarover jaren achtereen moord en brand geschreeuwd is, niet tot ook maar de minste winst- en omzetderving geleid heeft. Integendeel, beide zijn fors toegenomen, en Groot-Brittannië is nu zelfs uitgegroeid tot de grootste exportpartner (voorgaande jaar stond het land nog op plaats 3, achter Duitsland en België). Operationeel gezien is wel sprake van extra administratieve lasten, maar tegelijkertijd ziet men het voorlopig niet gebeuren dat het VK in dit opzicht zelfvoorzienend wordt.

Kosten voor arbeid - arbeidsschaarste is misschien wel hét probleem van de toekomst - en grondstoffen zijn voorts gestegen, maar nergens in die mate dat het de omzetgroei overtreft.

Dit en meer blijkt uit het toegankelijke sectorrapport ‘Boomkwekerij' van het afgelopen seizoen (2020-2021) van Van Oers Agro. Hierin geeft men de grote lijnen aan, de omzet- en exportontwikkeling, de kosten voor arbeid en, de EBITDA (bruto winsten), en waagt men zich aan een voorzichtige voorspelling van de ontwikkelingen voor het aankomende seizoen.

Arno Zagers, directeur van Van Oers Agro, licht de belangrijkste bevindingen toe: “Het afgelopen seizoen zal de boeken ingaan als een zeer goed seizoen. Schaarste en prijsstijgingen hebben gezorgd voor een groei over de gehele lijn. De exportwaarde is fors toegenomen waardoor ook de impact van de Brexit mee is gevallen. Schaarste heeft niet alleen aan de verkoopkant zijn impact gehad. De zorgen van de ondernemers liggen momenteel dan ook met name op de beschikbaarheid van voldoende en goed personeel, grondstoffen en uitgangsmateriaal.”

Voor wat betreft de voorspelling is de man optimistisch. “Voor het aankomende najaar staan voor de boomkwekers alle seinen op groen. De vraag naar groen blijft groot waardoor klanten hun leveringen graag vooraf vast willen leggen.”

Het rapport vindt u hier.

Voor meer informatie:
Van Oers Agro
www.vanoers-agro.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven