ACM legt update regels congestiemanagement stroomnet voor

Het Nederlandse elektriciteitsnet staat onder druk. Om daar een mouw aan te passen tot de tijd dat er extra kabels en masten zijn geplaatst, wordt congestiemanagement toegepast.

De Autoriteit Consument en Markt heeft nu een conceptbesluit gepubliceerd over het voorstel van Netbeheer Nederland over regels rondom transportschaarste en congestiemanagement. Onder meer van belang voor de glastuinbouw, omdat telers al meermaals met netbeheerders in de clinch lagen over wat er mag, moet of kan. Zo blijkt het vaak niet vanzelfsprekend dat er extra capaciteit is als telers hun areaal uitbreiden.

Reageren met een zienswijze op het conceptbesluit in de zes weken na publicatie van het besluit op 19 augustus. Daarna neemt de ACM een definitief besluit.

Kosten en verplichtingen
In het conceptbesluit staat hoe netbeheerders met transportcapaciteit dienen om te gaan, van het doen van onderzoek naar mogelijke oplossingen voor transportschaarste tot de dagelijkse uitvoering van congestiemanagement door netbeheerders. Ook legt het besluit vast in welke mate netbeheerders congestiemanagement in gebieden met transportschaarste moeten toepassen.

Op die wijze wordt volgens de ACM gewaarborgd dat congestiemanagement tegen redelijke kosten en binnen redelijke operationele grenzen wordt ingezet. Daarnaast maakt het besluit duidelijk onder welke omstandigheden de verplichting van de netbeheerder tot het uitvoeren van transport geldt en onder welke omstandigheden de netbeheerder redelijkerwijs niet langer aan deze verplichting hoeft te voldoen. 

Bron: ACM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven