'Excellent bulb summer' voor calla veredeling

Tholen - De Calla is een relatief nieuwe bloem als het gaat om commerciële productie. Kapiteyn is nu zo’n 30 jaar bezig met de veredeling, onderzoek, vermeerdering en verkoop. Dat vertelt Lennaert Kapiteijn, vierde generatie van het Noord-Hollandse bollenbedrijf uit Anna Paulowna, dat inmiddels 95 jaar bestaat.


Lennaert is bij Kapiteyn verantwoordelijk voor de commerciële ontwikkeling van de calla-business. Dit jaar overigens geen tropische zomer in Nederland, maar de wisselvalligheid maakt het tot een 'excellent bulb summer'. 

De knol van de Calla is gevoelig, en deze dient dan ook in elk stadia voorzichtig behandeld te worden. Zo kun je hem niet zomaar ongestraft laten vallen, dat beschadigt de bol (van buiten maar mogelijk ook van binnen) en dan doet hij het niet meer. Dat maakt bijvoorbeeld de oogst tamelijk gevoelig en arbeidsintensief, een factor die er op zijn beurt weer voor zorgt dat de knol relatief duur is. Kapiteyn heeft zelfs speciale machines laten ontwikkelen om de verwerking van de knollen in goede banen te leiden.


Back in the days

In de veredeling wordt ook steeds meer gekeken naar genetisch korte soorten voor de potproductie. Hier is naar eigen zeggen een grotere markt voor dan voor de snijbloemen productie. Uitdagingen zijn verder o.a. het krijgen van nieuwe kleuren, meer en grotere bloemen en een langere bloei. Dat veredelen is overigens iets van de lange adem, van kruisen tot eventuele introductie neemt een periode van minimaal 10 jaar in beslag. 


Een fonkelnieuw bedrijfspand is zojuist opgeleverd.

Het merendeel van de calla-bollen wereldwijd komen uit Noord-Holland Noord. Dat kan geen toeval zijn en dat is het ook niet. De zanderige bodem (of eigenlijk zeebodem, tot 200 jaar geleden stond een groot gedeelte van het gebied onder water), in combinatie met een wisselvallig weerbeeld waarbij wind en regen en zon elkaar afwisselen is ideaal gebleken voor de productie.

Kapiteyn, met roots in Lisse, begon ooit als een van de eerste bollenkwekers in Noord Holland. De productie van bollen is tot op de dag van vandaag een van de voornaamste activiteiten, maar daarnaast zijn export en verdeling erbij gekomen. De calla neemt in die veredeling een bijzondere plaats in, zozeer zelfs dat Captain Calla in de markt wereldwijd een begrip is geworden.

John Elstgeest van FlowerCircus was langs digitale weg te gast op het bedrijf en sprak er uitgebreid met Lennaert over de ontwikkelingen in de calla. Voor iedereen die geïnteresseerd is om meer te weten te komen over de achtergrond van de Calla en de stand van zaken in de veredeling een aanrader.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven