Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleurrijke bedoening bij Natuurlijk Hopmans

De planten van Natuurlijk Hopmans weten de tuin goed op te fleuren in het najaar. De kweker staat bekend om de hebe en de heuchera, planten die eruit springen dankzij hun mooie uitgesproken kleuren. Dat vormt een prachtig gezicht op de kwekerij. Eigenaar van de kwekerij Rudolf Hopmans geeft de inkopers van OZ Planten een rondleiding op de tuin en is er deze week uitgeroepen tot 'kweker van de maand'.

Samenwerking
Rudolf Hopmans is de eigenaar van Natuurlijk Hopmans. Het land rondom de kwekerij beslaat een oppervlakte van maar liefst 40 hectare die tot vorig jaar voor akkerbouw werd gebruikt. Nu focust Rudolf zich volledig op tuinplanten. De buiten kwekerij is 4 hectare groot en voor de binnenteelt is er een kas van 0,5 hectare groot. In 2006 startte hij met het kweken van hebe in grotere potmaten waarmee hij zich onderscheidt. Inmiddels werkt hij al een aantal jaren samen met kwekersvereniging Addenda en zijn er ook kleinere potmaten aan het assortiment toegevoegd. “Door de samenwerking met Addenda is de kwekerij uitgegroeid tot wat het nu is”, een onderneming met een assortiment tuinplanten van topkwaliteit.  

Divers assortiment
Het assortiment van de kweker is heel breed. Zo kweekt Natuurlijk Hopmans 8 verschillende soorten heuchera Indian Summer in potmaat 12 en 19 cm en de hebe in potmaat 15, 23, 27 en zelfs in potmaat 50 cm! Op de buiten kwekerij springen alle kleuren er prachtig uit. Ook de mixpotten vallen erg op met verschillende bloem- en bladkleuren. Een groei van een stekje naar een volwassen plant duurt zo’n 16 tot 20 weken. De kweektijd is elk jaar anders, omdat Rudolf door de buitenkwekerij afhankelijk is van de weersomstandigheden. Sinds dit jaar is Rudolf ook begonnen met het kweken van de helleborus. Deze is in de winter van 2022 verkrijgbaar.

Veredelaar
Rudolf Hopmans is naast kweker ook veredelaar van hebe Addenda. Jaarlijks kweekt hij nieuwe soorten die hij in 5 jaar tijd uitvoerig test. Na deze testperiode blijven er ongeveer 1 a 2 nieuwe soorten over. “Als veredelaar kijk je altijd 5 a 10 jaar vooruit, als kweker doe je dit 2 a 3 jaar”. Hij focust zich op soorten die rijkelijker bloeien, ‘nieuwe’ kleuren hebben en op planten die compacter groeien. Een nieuw soort hebe is de Mucha Purple, een opvallende verschijning in de tuin door haar uitbundige bloeieigenschappen. Mede door de ontwikkeling op vlak van veredeling is Natuurlijk Hopmans uitgegroeid één van de grotere hebe kwekers bij Addenda.

Fijne werkplek
Doordat de kwekerij voornamelijk buiten kweekt zijn de piekdagen in het voor- en najaar. Natuurlijk Hopmans heeft 4 medewerkers vast in dienst en 1 veredelaar. 5 medewerkers zijn op oproepbasis werkzaam en 30 scholieren werken er tijdens het piekseizoen. “In de winter is het rustig en in de zomer druk, gelukkig komt dit goed uit met de vele scholieren waarmee wij samenwerken. Sommige scholieren werken al 6 à 7 jaar bij ons.”

Duurzaamheid
De kwekerij heeft eigen zonnepanelen die stroom leveren aan de overdekte kas. Ook is Rudolf samen met zijn buren een windmolenpark gestart. De stroom die de windmolens opleveren wordt gebruikt door omwonenden. De kwekerij zelf gebruikt weinig stroom en door te selecteren op onder meer compacte groei van de plantensoorten, zijn er ook minder remmiddelen nodig. Doordat kwekers onderling kennis delen op gebied van ziektes, is er minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen. Tot slot is Natuurlijk Hopmans GlobalGAP gecertificeerd.

Bron: OZ Planten

Publicatiedatum: