Het bijzondere verhaal van de ‘Princess of Theo’

Toen huisarts en plantenliefhebber Theo Kuijpers de nieuwe zaailing ontdekte was hij zo onder de indruk van haar schoonheid, dat hij haar naar zijn kleindochter, Eveline, vernoemde. De Lagerstroemeria Eveline is nu onderdeel van de ‘Princess of Theo’ serie en wordt geteeld door kweker Geert Devriese uit Wingene, België.

Sinds zijn introductie in de markt won de Lagerstroemeria Eveline de Gouden Florall award en de zilveren KVBC-award, en heeft hij reeds zijn weg gevonden naar vele tuinen. Ook wordt 10% van de verkoop gedoneerd aan Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Maar wie was Theo, en waarom KiKa?

Geert en Ingrid Devriese-Luyssen nemen de zilveren KVBC medaille in ontvangst.

Een ware pionier
“Theo was een prachtig mens,” vertelt Geert Devriese. “We waren beiden echte plantenliefhebbers, vol passie en liefde voor de natuur. Tijdens een lunch vroeg Theo me plots mijn snoeischaar te pakken: we gingen stekken snijden in de tuin. Ik realiseerde me op dat moment dat hij klaar was om zijn erfenis, de Lagerstroemia, met de wereld te delen. Het was de laatste plantensoort die hij nog niet gedeeld had en ik, een gepassioneerde kweker uit Vlaanderen, mocht nu zijn plantenkindjes met de wereld delen.”

Zoals Geert hem omschrijft was Theo een ware pionier op het vlak van research en de zoektocht naar exoten. “Hij was ervan overtuigd dat, mits de condities juist zijn, bijna alle planten ook in Nederland en België kunnen slagen. Waar de meesten binnen het vak van mening waren dat planten als Lagerstroemia nooit in ons klimaat zouden kunnen groeien, was Theo de eerste om hem voor Nederlandse en Belgische condities te selecteren. Hoewel deze planten in eerste instantie ter ere van zijn eigen tuin waren, mogen wij deze geweldige soorten nu toch met iedere tuinliefhebber delen.”


Het merklogo van Princess of Theo. Een foto van Theo zelf is niet voor handen: volgens Geert zijn er bijna geen foto’s van Theo te vinden, 'hij wilde zelf nooit op de foto want het ging hem allemaal om de planten'. 

Kika
In december 2019 stopte Theo’s hart er onverwachts mee. Hij verliet deze wereld, maar niet zonder een stukje van zichzelf achter te laten. “Ik kreeg de eer om één van de laatste veredelingen van Theo te mogen kweken en beschermen: Lagerstroemia Eveline. Ook de rest van de ‘Princess of Theo’ serie, vernoemd naar kleindochters Veerle en Caroline, worden in beperkte oplage door ons geteeld. Na het overlijden van Theo hebben we op verzoek van zijn weduwe besloten om 10% van alle opbrengst aan KiKa (Kinderen Kankervrij) te doneren. Iets wat Theo, huisarts van beroep, zeker gewaardeerd zou hebben.”

Vernieuwing in het assortiment
Lagerstroemia Eveline dankt haar populariteit niet alleen aan haar mooie geschiedenis. Ze heeft niet voor niets meerdere prijzen op haar naam mogen schrijven. Met haar makkelijke en compacte groei zorgt Eveline voor vernieuwing in het assortiment en is ze geschikt voor zowel tuin als terras. Ze maakt een variatie van toepassingen mogelijk en speelt, zo blijkt, in op de behoeften van bijna ieder type consument.

Klik hier voor meer informatie over de Lagerstroemeria Eveline.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven