Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wegvallen rupsmiddelen maakt intensieve monitoring Turkse mot een must

De Turkse mot (Chrysodeixis chalcites) houdt al meerdere jaren de gemoederen flink bezig in menig bedekte sier- en groenteteelt. Met name de rupsen van de Turkse mot kunnen enorme schade geven in o.a. paprika, tomaat, aubergine, komkommer, gerbera, chrysant en kalanchoƫ. Met het wegvallen van een deel van de rupsmiddelen is het belangrijk tijdig te weten of er motten aanwezig zijn. Als dat namelijk het geval is, laten de eerste rupsen niet lang op zich wachten.

De vrouwtjes van de Turkse mot leggen 2 Ć  3 dagen na een paring tussen de 200 en 300 eieren. Deze eieren worden voornamelijk solitair (geen clusters) per blad afgezet in het gewas. Afhankelijk van de temperatuur komen de eieren na 2 tot 4 dagen uit. De jonge rupsen beginnen meteen te vreten aan het blad en zo ontstaat de eerste schade. In totaal heeft de rups van de Turkse mot 6 rupsstadia en bereikt zo een lengte van soms wel 5 cm. Na 4 tot 6 weken verpopt de rups en 5 tot 10 dagen later komt de volwassen mot uit de cocon. In totaal kan de Turkse mot in kasomstandigheden tot wel 9 generaties per jaar hebben. Bovenstaande laat zien dat er grote hoeveelheden rupsen en dus flinke schade kan ontstaan in het gewas. Om dit te voorkomen is het zaak de monitoring van volwassen Turkse motten op het hoogst mogelijke niveau te hebben.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: