Delfland zet in op aquathermie

Het Hoogheemraadschap van Delfland en Eneco gaan samenwerken om warmte uit schoongemaakt rioolwater te winnen en te leveren aan huishoudens. De techniek, aquathermie, wordt ook al kleinschalig in de glastuinbouw ingezet.

Beide partijen zien in aquathermie een duurzame warmtebron met potentie. In schoongemaakt rioolwater zit warmte die nu nog niet wordt gebruikt. Daarom gaan Eneco en Delfland aquathermie toepassen. 

75 graden Celsius
Bij aquathermie onttrekken de partijen de warmte uit het gezuiverde afvalwater door middel van een warmtewisselaar aangesloten op een warmtepomp. Hiermee is het mogelijk om de gewonnen warmte (het thermisch vermogen) verder op te warmen naar een temperatuur van 75 graden. Een deel hiervan wordt opgeslagen in een warmtebuffer als reserve, een andere deel wordt ingezet voor het verwarmen van het warmtenet. Het koude water uit het net warmt zich op stroomt op hoge temperatuur weer het warmtenet in. Daar zorgt het bij aangesloten woningen voor een comfortabele warmte en de beschikbaarheid van warm water in huis. Het (gezuiverde) afvalwater vormt zo een duurzame warmtebron voor woningen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven