Optimalisatie tulpenteelt door inzet robotica

H2L Robotics uit Delft heeft een tulpenselectierobot gebouwd. De tulpenselectierobot rijdt met behulp van GPS-RTK autonoom over het perceel. Camera’s scannen de tulpen tijdens het rijden, waarna een AI (Artificial Intelligence) netwerk de beelden analyseert op ziektebeeld. De behandelrobot zorgt vervolgens voor behandeling op het blad.

Getest in Nederland
Afgelopen selectieseizoen is ervaring opgedaan met het prototype waarna zes kwekers opdracht hebben gegeven voor de bouw van de tulpenselectierobot.

Vanaf maart tot aan eind april dit jaar zijn de twee prototypes volop getest in de tulpenvelden, eerst in Frankrijk en daarna in Nederland. Het automatisch en zelfstandig rijden en bochten maken, gaat goed. “De Selector is goed te besturen met een mobiele telefoon of een tablet.” Inmiddels is er bij de zes tulpenkwekers heel veel beeldmateriaal verzameld van verschillende cultivars met hun bijbehorende virussymptomen. De bedoeling is dat de Selector op alles selecteert wat de mens ook ziet. “De gemaakte beelden worden momenteel verwerkt en de software wordt hierop aangepast.”

Ziektebeelden herkennen
Het afgelopen selectieseizoen is vooral ingezet op het herkennen van ziektebeelden. De behandeling is met kleurstof gedaan om goed te kunnen beoordelen welke planten de machine heeft behandeld. Dat gaat H2L Robotics, het bedrijf dat naast de behandelingsmethode ook zorgt voor de cameratechniek en het automatisch rijden op GPS-RTK, de komende tijd verder testen. “De verschillende behandelmethoden zijn goed te testen buiten het tulpengewas.”

Bron: Holland Robotics


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven