De bottleneck in de zomer wordt vaak geassocieerd met te hoge temperaturen op dagen met hoge instraling. In de afgelopen twee jaar, waar we deze omstandigheden in de zomermaanden veelvuldig in extreme mate hebben meegemaakt, is gebleken dat de valkuil echter zit op de relatief ‘donkere’ dagen, zo schrijft Peter Geelen op Kas als Energiebron. Hij geeft uitleg en tips.
De zon schijnt niet altijd zomers. Foto: eigen archief GroentenNieuws
Donkere dagen zijn dagen met een lichtsom tussen de 500 en 1000 Joule/cm2.dag. In de leergroepen van Het Nieuwe Telen komt herhaaldelijk aan de orde dat je het gewas dan in balans kunt houden door de etmaaltemperatuur in verhouding tot de lichtsom, te verlagen.
En juist op deze donkere dagen in de zomer bleek bij veel deelnemers in de verschillende groepen de etmaaltemperatuur 1- 2°C hoger te liggen ten opzichte van dagen in het voorjaar met vergelijkbare lichtsommen. Het verbruik van assimilaten is dan onevenredig hoog. Zeker als je daarbij bedenkt dat de plantbelasting in de zomer het dubbele kan zijn ten opzichte van het voorjaar. Hierdoor wordt het verbruik van assimilaten - en dus de onbalans - nog groter.