Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bassinwater eerst ontsmetten voordat het de kas in gaat

Tholen - “Je hebt een regenwaterbassin, je pompt het water naar binnen, stopt het in een silo. Je voegt kunstmest toe, pompt het een keer rond, ontsmet het, en gaat het weer hergebruiken.” Dat is in een notendop de manier waarop veel telers met water omgaan, aldus Albert van Dam, managing director van Trintech. Maar juist dat regenwater wat binnenkomt, daar wordt vaak niets mee gedaan.

“Heb je in je bassin ziektekiemen, bijvoorbeeld meegebracht door een vogel vanuit een naburig bassin, dan begin je al met slecht uitgangswater. Het gebeurt daarom steeds vaker, met name in de komkommerteelt, dat we een UV-ontsmetter wegzetten om dat eerste water meteen al te ontsmetten.” Ook in de tomatenteelt en in de slateelt heeft Trintech al ontsmettingsapparatuur kunnen verkopen. Zo’n installatie, verkocht onder de naam Proficlean Lite, kan oplopen tot een capaciteit van wel 60 m3 per uur.

Verbantswasser
De reden waarom men in Duitsland wat meer vooroploopt bij het reinigen van dat eerste water, is omdat telers daar vaak niet alleen hemelwater gebruiken. Veel telers maken daar gebruik van ‘Verbantswasser’ – dat is water vanuit bijvoorbeeld een lokale rivier, waar verschillende telers in meedelen. Dan wordt het al helemaal vaag wat er nu precies in dat water zit, en reiniging wordt dan dus extra belangrijk. “Je wilt dan alle risico’s uitsluiten – zeker in gevoeligere teelten als komkommer.”

Algen
Er zijn voorstanders van bedekte bassins, maar ook van open bassins. Om algen te voorkomen plaatst Trintech in open bassins Vita Oloïd. Door het water in beweging te houden, komt er meer zuurstof in het water en krijgen algen geen kans. “Stilstaand water is nadelig voor de teelt. Een laag zuurstofgehalte, opgehoopt sediment op de bodem van bassin of silo of algengroei die het irrigatiesysteem kan verstoppen. De Oloïd is de oplossing door het water in het bassin in beweging te brengen. Hierdoor wordt het water in het bassin volledig gehomogeniseerd en het zuurstofgehalte in het water naar het maximaal oplosbare niveau gebracht. Bovendien gaat de Oloïd de groei van algen tegen en voorkomt hij ophoping van biologische afbraakstoffen op de bodem van het bassin.”

Zuurstof
Behalve het tegengaan van algengroei, biedt de Oloïd nog een belangrijk voordeel: het brengt extra zuurstof in in het water, iets dat steeds meer telers belangrijk vinden. “Daardoor verbeter ook de wortelkwaliteit. Je geeft dus eigenlijk groeikracht en weerbaarheid mee.”

Voor meer informatie:
Trintech
Nijverheidsweg 10
6691 EZ Gendt
+31 (0)481 421867
info@trintech.nl
www.trintech.nl 

Publicatiedatum: