Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Grote kennisbehoefte over nieuwe ziekten en plagen"

Er is een grote vraag naar meer inzicht in nieuwe ziekten en plagen. Dat bleek gisteren tijdens het eerste Naktuinbouw Kennispodium in 2021. Deze online bijeenkomst werd door circa tachtig medewerkers van geregistreerde bedrijven, bestuurders en brancheorganisaties gevolgd.

Deskundigen aan het woord
Medewerkers van de NVWA legden uit hoe zij en internationale collega’s de wereld doorlopend ‘scannen’ om te weten te komen welke nieuwe bedreigende ziekten er zijn. En welke methoden en technieken zij inzetten om die ‘nieuwe narigheid’ vroegtijdig op het spoor te komen en goed te identificeren. Dit blijkt in de praktijk soms een hele lastige opgave te zijn, hoewel er steeds meer nieuwe DNA-technieken komen die ons sneller op het goede spoor zetten.

Naktuinbouw specialisten gingen in op hoe ziekten als ze bij elkaar in een plant voorkomen ook een sterker effect kunnen hebben, ziekten veranderen of bijvoorbeeld een waardplantenreeks verbreedt door nieuwe mutaties. Zij spraken onder meer ook over het netwerk waarin deskundigen informatie over nieuwe pathogenen (ziektebeelden, diagnosetechnieken) met elkaar uitwisselen. En hoe een kwaliteit-plus-systeem zoals bijvoorbeeld Elite helpt als preventief wapen tegen ‘nieuwe narigheid’.

Conclusie
Directeur John van Ruiten trok aan het einde van de bijeenkomst de conclusie dat uit alle reacties en vragen blijkt er een grote behoefte is aan kennis op dit vlak. Van Ruiten: “Het onderwerp leeft enorm. Goede alertheid is voor de sector van groot belang. Hier is een actievere deling van kennis voor nodig.” Daar zijn diverse mogelijkheden voor die we verder moeten ontwikkelen.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: