Bloeiproef Evanthia

Compleet assortiment Matthiola in bloei bij G. van den Beukel

Tholen - In samenwerking met kweker Gerrit van den Beukel hebben de teeltmannen van Evanthia in Monster een schitterende proef Matthiola gecreëerd. Zo’n 50 soorten, praktisch allemaal afkomstig uit eigen veredeling, staan tegelijk in bloei en geven een overzicht van het huidige en toekomstige aanbod.


Leo Boers en Marvin Grootendorst meten en keuren de bloemen

Violieren vormen geen heel grote productgroep, hoewel er jaarlijks toch nog altijd zo’n 35 – 40 kwekers een dito aantal miljoen stelen op de markt brengt. Opvallend genoeg bevinden de meeste kwekers zich tegen de kust aan (in het Westland en bij Hensbroek, NH). In de teelt luistert de temperatuur tamelijk nauw en is het te warm, dan kan de plant wel eens bloei uitstel geven. Aan zee koelt het doorgaans ’s nachts het meest af, en daarom blijkt de kuststrook het meest ideaal.


Van voor tot achter precies 50 verschillende soortjes

Cruciaal in de moderne Matthiola teelt is het onderscheid tussen enkelvoudige en dubbele bloemen. De ene steel geeft enkele bloemen, de ander dubbele, en je kunt er, voor wat het zaad betreft, niet op selecteren. Pas enkele weken na het zaaien kan de plantenkweker het onderscheidt machinaal maken. Slimme camera’s verdelen de jonge planten in twee groepen en de bloemenkweker krijgt alleen goede zaden, d.w.z. die met dubbele bloemen geleverd. “De rest is ‘waste’, daarin heeft de handel geen interesse”, legt Peter van Noort uit. “In Afrika of Zuid-Amerika wordt ieder zaadje tot bloem gekweekt en worden de enkele bloemen er dan, met de oogst, uitgehaald. Dat zou voor hier te kostbaar zijn, 45% van je product is dan voor niets.”

Een van de highlights van de proef is een serie nieuwe “iron” experimentals. Deze genetica is een mix van het beste van twee werelden: de hardheid van de Japanse genetica en de selecteerbaarheid van de Europese genetica. Bijzonder aan deze soorten is dat zij een onderscheiden vorm hebben en een langer vaasleven. De nieuwe nummers zijn echter – en dat is de crux – volgens dezelfde strategie als hierboven in een relatief vroeg stadium te selecteren op enkele/dubbele bloemen. "Zaak is nu om alle kleuren goed te krijgen, praktisch gezien een voorwaarde voor een succesvolle serie."


Ondertussen is de kweker elders in de kas bezig met oogsten

Verder zijn uiteraard de grote series te zien: Anytime, die het best met hogere temperaturen uit de voeten kan; Centum, dat bijzonder veel bloemen geeft; Jordyn, een van de hardlopers in de vroege soorten; en Milla, die makkelijker voldoende lengte maakt.

Vanwege Covid is de proef alleen op afspraak te bezoeken. Helaas kunnen internationale klanten (nog) niet komen, want juist nu, met de FlowerTrials in het verschiet, zou de timing ideaal geweest zijn. De proef zelf is echter bijzonder geslaagd, met foto’s en video’s komen we, de teelmannen van Evanthia incluis, een heel eind – en als het een beetje meezit, dan volgt volgend jaar gewoon de herhaling.

Voor meer informatie:
Evanthia BV

Vlotlaan 560
2681 TX Monster
T: +31 174 715100
E: sales@evanthia.nl 
www.evanthia.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven