Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Simpele integratie standaard zonnepaneel in 3.20-tralie drukt investeringskosten

Tholen – Het gaat hard met het plaatsen van zonnepanelen in de glastuinbouw. Toch bleek eenvoudig vervangen van glas voor zonnepanelen op een 3,20 meter tralie vaak nog een brug te ver. Standaard panelen passen namelijk niet in het profiel en dus schieten de kosten omhoog, zeker als er panelen op maat gemaakt moeten worden.

Een speciaal ontwikkeld aluminium profiel van JB Solar maakt één-op-één vervangen van glas voor standaard zonnepanelen nu wel mogelijk. “Daarmee gaat de totale investering flink omlaag en komt plaatsing van zonnepanelen voor veel meer telers, ook met oudere kassen, binnen bereik”, aldus Jesse Buitelaar, eigenaar van het zonnepaneleninstallatiebedrijf uit Maasland.

Eind mei is het eerste project gemonteerd. In totaal gingen de 186 panelen in 2,5 dag met 3 man sterk voor de montage het kasdek in Maasdijk op.

Speciaal profiel
Gemiddeld is een zonnepaneel 1,65 lang en dat is dus gelijk aan glas in een 3,20-tralie. Vervangen van glas voor zonnepanelen zou dus niet zo moeilijk moeten zijn, ware het niet dat glas zo’n 4 millimeter dik is en een zonnepaneel 35 millimeter. “Daarom moet nu vaak nog eerst het glas eraf, dan moet er een isolatiedek op en daarop kunnen dan de zonnepanelen geplaatst worden”, weet Jesse. “Dat is duur, ook omdat het meer tijd kost.”

Hij liet daarom een speciaal aluminiumprofiel ontwikkelen waarmee het wel mogelijk is standaard zonnepanelen in het kasdek te integreren. “Ik noem het een overgangsprofiel. Vorig jaar heb ik de eerste laten maken en ben ik gaan testen.”

Glas/glas-panelen
De resultaten zijn goed en nu volgen de eerste projecten. “Binnenkort gaan we 495 wattpiek zonnepanelen plaatsen van 211 cm lang. Deze passen dan precies in een 4 meter-tralie. Als je dan bijvoorbeeld een stukje van 200m2 kasdek over hebt boven een opslag dan kun je al bijna 50.000 kWh per jaar opwekken.”

Het is zelfs mogelijk om glas/glas-zonnepanelen toe te passen. “Dan zijn ze gedeeltelijk doorzichtig, waardoor het in de zomer minder warm is, maar je toch nog wat licht binnen hebt om er onder te werken als het bijvoorbeeld een productieruimte is.”

Investering lager
Jesse kent telers die tot nu toe de investering in zonnepanelen annuleerden omdat de kosten vanwege het op maat laten maken van speciale panelen voor de tralie te hoog opliepen. “Met deze oplossing kan een investering van een paar ton met tientallen procenten verlaagd worden. Dat komt vooral ook om het in kleine oplage laten maken van panelen door een fabriek die normaal massaproductie draait heel duur is. De grote spelers produceren meer dan 200.000 standaard zonnepanelen per dag, als je dan komt met 1000 panelen in een speciale uitvoering dan vinden ze dat alleen maar lastig. Het is ook vaak nadelig voor de kwaliteit van de panelen, waardoor er meer uitval is.”

Alle foto's in bovenstaande tekst komen van het eerste project in Maasdijk.

Voor meer informatie:
JB Solar
www.jbsolar.nl  
info@jbsolar.nl