Mexicaanse kweker zoekt combi aquacultuur, algenkweek en groententeelt

​Viskweek en groenteteelt zijn prima te combineren: samen kunnen ze een mooie agrifoodketen vormen. Een Mexicaans glastuinbouwbedrijf wil de opties voor zo'n circulair systeem verkennen, en bij voorkeur ook integreren met algenkweek. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzocht samen met collega's van Food & Biobased Research en Livestock Research de technische haalbaarheid van deze nieuwe opzet van het bedrijf.

United Farms – Finka in het Mexicaanse Queretaro is een grotere, innovatieve kwekerij met meerdere vestigingen waar vooral tomaten en komkommers worden geteeld in kassen. Het bedrijf startte enkele jaren geleden samen met de WUR het onderzoek Algaelinkages waarin microalgen werden gekweekt op basis van het drainwater uit de kassen. Die algen konden weer gebruikt worden als gezond kippenvoer om omega-3 verrijkte eieren te produceren. In het project stond niet alleen gezonde en duurzame voeding centraal maar ook het efficiënt omgaan met water.

Het Mexicaanse bedrijf wil hun water nóg efficiënter inzetten, namelijk door het drainwater van de kassen ook te gebruiken voor viskweek (ofwel aquaponics). WUR onderzoekers van Plant Research, Food & Biobased Research en Livestock Research sloegen de handen ineen en onderzochten op basis van een desktopstudie of de combinatie groenteteelt - viskweek - algenkweek technisch haalbaar is bij United Farms – Finka.

Uit het onderzoek blijkt dat de combinatie technisch haalbaar is, maar dat de viskweek vóór de kas in de keten moet worden geplaatst, in plaats van erna. Dit heeft te maken met de benodigde waterkwaliteit voor vissen en efficiënt hergebruik van nutriënten uit de viskweek voor het gewas in de kas. De algen zouden zowel op het drainwater van de kas als water uit de viskweek gekweekt kunnen worden. Een eventueel vervolgonderzoek kan dieper ingaan op de economische haalbaarheid en mogelijke business cases van de keten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van Kansen voor Morgen, gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven