Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost Derks, iBanFirst:

"Nederlandse ondernemers laten kansen yuan liggen"

Op valutagebied wordt de Amerikaanse dollar al decennia als een veilige haven beschouwd. Ook heeft de dollar een sleutelrol als betaalmunt in de internationale handel. Hoewel de yuan of renminbi - ook wel de ‘Chinese dollar’ genoemd - langzaam maar zeker aan een opmars bezig is, maken Nederlandse ondernemers die zaken doen in China in hun transacties nog altijd gebruik van de dollar. Hiermee laten zij een besparing van gemiddeld 15.000 euro op jaarbasis liggen, rekent Joost Derks - FX specialist van iBanFirst. - voor.

De dollar is op dit moment nog onbetwistbaar de wereldwijde reservemunt: de valuta waarin de wereld vertrouwen heeft en daardoor altijd zijn waarde houdt. Dankzij de groeiende Chinese economie zou de renminbi in de toekomst de dollar als wereldreservemunt weleens van de troon kunnen stoten. Op korte termijn zal dit nog niet gebeuren, benadrukt Joost. “Hoewel de Chinese economie erg groot is, is de interne markt nog een gesloten bastion en volledig afgesloten van de wereldmarkt”, zegt hij. “Door de capital controls van de Chinese regering zit de deur nu nog potdicht en kan de renminbi alleen in China worden verhandeld. Dat betekent dat de munt niet vrij verhandelbaar is en je niet zomaar geld uit China kunt wegsluizen. Dit gebeurt nu in dollars en de Chinese overheid en de centrale bank monitoren de koers ten opzichte van de dollar. De Verenigde Staten zijn hier niet gerust op en bang voor koersmanipulatie. Zo kan China de wisselkoers kunstmatig laag houden en dat beschouwen de VS als oneerlijke concurrentie.”

De Hongkong-connectie
Hongkong speelt een belangrijke rol in de internationale handel met China. Dat maakt het er voor ondernemers die hier zaken willen doen niet eenvoudiger op. Zo zijn er in feite twee koersen waarin zij moeten handelen: de zogeheten ‘onshore’ koers - de Chinese yuan of renminbi (CNY) - en de ‘offshore’ koers van de yuan in Hongkong (CNH), die in 2010 zijn intrede deed. “Dit betekent dat alle buitenlandse transacties eerst worden omgezet in CNH en daarna in de CNY. Een ingewikkelde constructie, waarmee China de controle wil houden op haar valutavoorraad en waardoor zij de koers ook kunstmatig laag kan houden”, zegt Derks.

Hoewel de Chinese munt onmiskenbaar terrein wint, zal de positie van de dollar als wereldwijde reservemunt op korte termijn niet worden overgenomen, verwacht hij. “Zolang China haar kapitaalcontroles in stand houdt en de renminbi niet vrij verhandelbaar is, zal de hegemonie van de dollar voorlopig niet in gevaar komen. Deze zal in de komende decennia wel afbrokkelen, naarmate China economisch terrein wint,” zegt hij.

In de tussentijd moeten ondernemers op zoek naar de meeste efficiënte en voordelige manier om transacties met handelspartners in de regio te verrekenen. “Als je handel wil drijven tussen twee landen, zoals Nederland en China, is het logisch dat je dit in dezelfde munt wil doen. Waarom zou je de munt van een ander land, zoals de dollar, gebruiken om transacties te doen? Daar zit iets onlogisch in. Bovendien maak je als Europese ondernemer extra kosten, doordat je eerst EUR omzet in de USD (reservemunt) en lokaal in Hongkong de USD vervolgens omgezet moet worden in CNH.”

Ruis in de keten van transacties
Er zit, kortom, veel ruis in dit proces. Multi-valutaspecialisten, zoals iBanFirst, ‘knippen’ deze fricties uit de keten van transacties. En dat kan substantiële voordelen opleveren voor ondernemers. “De lokale Chinese bank neemt een winstmarge en bouwt bovendien een extra veiligheidsmarge in om wisselkoersrisico’s af te dekken. Dit zijn allemaal extra fricties die er voor zorgen dat veel waarde verloren gaat. Bovendien heeft een ondernemer twee keer conversie: een transactie in EUR-USD en vervolgens in USD-CNH. Dit vermijd je als de transactie via een multi-valutaspecialist loopt, die de dollar er tussenuit haalt”, legt Derks uit.

“Gemiddeld doet een Nederlands bedrijf dat uit China importeert op jaarbasis achttien betalingen naar China of Hong Kong voor een gemiddeld bedrag van 750.000 euro. Door de frictie uit de keten van transacties te halen kunnen ondernemers zo’n twee procent besparen, waardoor de totale besparing al snel 15.000 euro op jaarbasis bedraagt. Het komt er op neer dat je de transactie aangaat waar de transactiekosten het laagst zijn. Het is daarnaast mogelijk een termijncontract af te sluiten, bijvoorbeeld als je niet meteen CHN nodig hebt, maar pas over een maand. Dan krijgt het bedrijf een vaste prijs waarmee het over een maand yuan kan kopen, loopt de ondernemer geen risico en is het niet nodig om een veiligheidsmarge in te bouwen”, aldus Derks. “Op deze manier geven wij de CFO de controle over de kosten en opbrengsten terug, zodat zij zo efficiënt mogelijk zaken kunnen doen tegen zo laag mogelijke kosten.”

Voor meer informatie:
Joost Derks
iBanFirst
+31 85 808 5033
jde@ibanfirst.com 

Publicatiedatum: