Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse tuinbouwsector een jaar na het begin van de pandemie volgens Flormart

De trend in de Italiaanse tuinbouwsector wijkt sterk af van die in de economie in het algemeen en is intern gediversifieerd tussen bloementeelt en sierteelt. Wat de economie in het algemeen betreft, zal 2020 worden afgesloten met een daling van het bbp met ongeveer 13%. Deze crisis heeft, samen met die van 2008, het bbp per hoofd van de bevolking onder het niveau van 1995 gebracht.

De huidige crisis is nog ernstiger dan de vorige, niet alleen vanwege de grotere intensiteit ervan, maar ook omdat de oorsprong ervan niet ligt in de wereld van de economie en de oplossing alleen van buitenaf kan komen, met name door de uitschakeling van het virus. Tal van activiteiten worden geconfronteerd met een drastische daling van hun omzet, aangezien het in dit stadium dezelfde marktregels zijn die door de noodsituatie op gezondheidsgebied zijn opgeschort. Zodra de noodtoestand is overwonnen en de marktregels weer gaan werken, is het echter noodzakelijk dat de productie-activiteiten in leven blijven om hun activiteiten te kunnen uitbreiden.

Gedifferentieerde verliezen
De beschikbare gegevens bevestigen dat de verliezen in de landbouw- en agrovoedingssector minder groot zijn dan in andere sectoren, in het algemeen ongeveer 1%, hetzelfde voor de werkgelegenheid, met een betere dynamiek dan die van de rest van de economie. Wat de tuinbouw betreft, is er sprake van een situatie met gedifferentieerde verliezen omdat tijdens de eerste periode van lockdown alle seizoensproducten onherroepelijk verloren zijn gegaan. Voor snijbloemen en bloeiende planten is dit ook nadien zo gebleven, omdat ceremonies zoals huwelijken en andere religieuze activiteiten niet konden worden uitgevoerd en verjaardagen voor een groot deel werden geannuleerd. De sector wordt aangedreven door de export, vooral van bloemen en potplanten, en door de terugkeer naar de verzorging van tuinen en balkons en snijbloemen om het huis te versieren.

Verbeterd
Wat de sierteeltbedrijven betreft, is het na de grote angst van afgelopen maart en april geleidelijk aan beter gegaan en in de tweede helft van het jaar is de omzet die in het voorjaar verloren was gegaan, bijna volledig teruggewonnen, zowel voor de binnenlandse markt met een vraag die vooral afkomstig is van tuincentra en gemeenten, die maatregelen beginnen te ontwikkelen die verschillende regio's (Toscane, Emilia, Lombardije, enz.) hebben ingevoerd om de klimaatverandering tegen te gaan, als ook voor de buitenlandse markten met een omzet die in belangrijke mate overeenkomt met die van 2019. De vraag komt vooral uit Noord-Europese landen (Nederland, Duitsland, Frankrijk), met een daling uit Zuid-Europa. De vraag van de Oost-Europese landen en Oostenrijk bleef op het niveau van 2019, terwijl de vraag van Rusland en het Midden-Oosten bijna onbestaande was.

Vanuit het oogpunt van de vraag op de markt moet worden opgemerkt dat de middelgrote planten uitgeput beginnen te raken, aangezien zij een lange teeltperiode en langdurige investeringen vergen die niet verenigbaar zijn met het huidige financiƫle systeem. Maar als gevolg van de groeiende vraag beginnen ook jonge planten en bosplanten een tekort te vertonen. Sommige plantensoorten worden echte zeldzaamheden, zoals: Acer Campestre, Aceri giapponesi, Pyrus Calleriana, Cercis Siliquastrum, Albizia Julibrissim, Prunus spp., Osmanthus spp., Liriodendron tupulifera e Quercus ilex. In het algemeen worden de meest gevraagde planten bevestigd als groenblijvers, vormplanten, sierheesters, rozen en fruitgewassen waarvan de voorraad nu uitgeput raakt.

Flormart zet steun voort
In de hoop dat het vaccinatieplan zal worden voltooid volgens de programma's van de Europese Unie, blijft Flormart de activiteiten van de groene toeleveringsketen ondersteunen door de organisatie van een reeks initiatieven gewijd aan de promotie van de sierteelt waarbij alle particuliere en institutionele belanghebbenden van de sector zullen worden betrokken.

Voor meer informatie:
Flormart
flormart.it

 

Publicatiedatum: