Machinaal coaten spaart geld uit

Een moderne coating moet zo egaal mogelijk op het kasdek worden aangebracht. Met een machine gaat dat veel beter dan handmatig. Dit is de één van de redenen waarom steeds meer bedrijven een dekwasser met een spuitoptie aanschaffen.

De specialisten van ReduSystems juichen die ontwikkeling toe. De coatings van ReduSystems werken het beste bij een egale laag op het kasdek. Dan krijgen alle planten in de kas voldoende bescherming. Bovendien groeit het hele gewas hierdoor gelijkmatig; de omstandigheden zijn immers overal hetzelfde. 

Goed opbrengen van coatings vergt aandacht. “Opbrengen met een machine heeft de voorkeur boven handmatig coaten. De machine is veiliger, sneller en veel nauwkeuriger. De nauwkeurigheid is ook een voordeel ten opzichte van helikopter of vliegtuigspuiten. Bovendien is er veel minder verlies omdat je niet naast de kas of in de goten spuit. Dat spaart geld uit”, vertelt Tom Zwanenburg van Van der Waay. Dit Nederlandse bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van kasdekreinigers en coatingmachines voor kassen.

Instructies 
Veel bedrijven hebben al een eigen machine om het kasdek schoon te borstelen en te wassen. Zo’n machine is gemakkelijk uit te breiden met een spuitset. De spuitset bestaat uit een membraanpomp, mengvat en spuitbomen met speciale nozzles. 

“Zelf coaten met zo’n machine is niet ingewikkeld als je het verhaal erachter snapt. Je moet letten op de weersomstandigheden en zorgen voor een goede afstelling en onderhoud aan de machine. Als het te hard waait of te vochtig is, krijg je geen goed resultaat. Daarnaast moet je erop letten dat de nozzles op de juiste hoogte boven het kasdek hangen”, vertelt hij. 

Tijdens het in bedrijf stellen van een Top Cleaner of ander model krijtmachine door Van der Waay krijgt de klant een uitgebreide training van een specialist. Daarnaast zijn er ook video tutorials beschikbaar. De combinatie van dekwasser en coatingmachine geeft een dubbel voordeel: “Schoon glas levert geld op. Op tijd coaten en op het juiste moment de coating verwijderen levert ook geld op”, geeft Zwanenburg aan.

Zorgvuldigheid 
Hij benadrukt dat een goede machine één kant van het verhaal is. De andere is zorgvuldigheid in het werken. “Het besef dat correct aanbrengen van een coating belangrijk is, kan nog best groeien. Het is belangrijk dat de teeltmanager in het begin meekijkt. De coating is immers van grote invloed op het teeltresultaat in de kas”, benadrukt hij. 

Voor een egale laag is het belangrijk dat alle nozzles evenveel vloeistof afgeven en dat de rijsnelheid afgestemd is op de afgifte. “Dit kun je zelf regelen, maar met een spuitcomputer gaat het nog beter. De computer berekent constant de flow en de afgifte en past dan de rijsnelheid aan.”

Onderhoud 
Voor goed functioneren is ook onderhoud van de machine erg belangrijk. “Dat betekent: schoonmaken na elk gebruik en de spuitdoppen op tijd vervangen. Op een gegeven moment zijn deze versleten, waardoor je een ongelijk spuitpatroon krijgt. Dat moment moet je vóór zijn.” 

Van der Waay werkt constant aan de doorontwikkeling van de machines. Deze zijn in de loop van de tijd lichter geworden en de bediening en besturing zijn verbeterd. Ook de instructie over de juiste concentratie coating heeft meer aandacht gekregen. “Het is cruciaal dat je de juiste hoeveelheid emmers/ha opbrengt en die met de juiste hoeveelheid water verdunt. In de praktijk zie je nog wel eens vergissingen. Daarom besteden we veel aandacht aan de juiste instructie”, besluit hij. 

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
+31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven