Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telen in de hoogte met regelbaar microklimaat

Bij vertical farming worden gewassen soms tot wel op zo’n twintig meter hoogte gekweekt waardoor er grote verschillen kunnen ontstaan in het klimaat. Logiqs, Induct en Luminaid hebben een subsidie van €268.086,- gekregen voor een MIT R&D-samenwerkingsproject om tot een integrale oplossing te komen voor de verticale tuinbouw waarbij licht, klimaat en intern transport bij elkaar komen. Het systeem krijgt de naam Greencube 2.0.

Jeffry van Noord en Ruud Tijs van Logiqs vertellen in de nieuwsbrief van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen: “Wij willen een modulair systeem ontwikkelen met een regelbaar microklimaat per teeltcontainer waarbij licht, voeding, watergift, koolstofdioxide, temperatuur en luchtvochtigheid per teeltunit gestuurd kan worden, exact afgestemd op de groeifase van een gewas.”

Vertical farming ook vruchtgewassen
Via een intern transportsysteem kunnen de teelttafels van boven naar beneden verplaatst worden. Slimme sensoren en camera’s houden de planten in de gaten en zorgen voor de optimale teeltomstandigheden per teelttafel.

Met dit systeem wordt volgens Jeffry de verticale tuinbouw ook toepasbaar voor vruchtdragende gewassen, eet- en siergewassen. “Het oogsten gaat met de Greencube 2.0 een stuk gemakkelijker door de verplaatsbare tafels. De planten komen naar je toe.”


De Greencube 2.0. Meer over het systeem hier bij Logiqs

Test veelbelovend
De microklimaat teeltunit is inmiddels getest bij Botany in Venlo en de resultaten zijn veelbelovend. “Het systeem werkt: we zien dat de opbrengst per vierkante meter teeltoppervlak toeneemt. Het totale energieverbruik daalt doordat de belichting een integraal onderdeel is van de klimaatregeling. We zien nog veel meer handige toepassingen die we aan dit systeem kunnen toevoegen, maar onze eerste stap is kijken naar de vraag in de markt.”

Bron: Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

Publicatiedatum: