Tuinbouw naar ACM vanwege nadelige stroomplannen

Glastuinbouw Nederland en energieadviesbureau Enova hebben bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een zienswijze ingediend tegen een voor telers nadelig plan van netbeheerders en meetbedrijven. Dat schrijft Nieuwe Oogst.

Het gaat om een plan, waardoor telers met samengestelde aansluitingen benadeeld worden. In het verleden is dat vaak gedaan, zo'n 100 tot 200 bedrijven, naar schatting van John Kruijt van Enova.

Extra kosten
Administratief zijn ze dan vaak samengevoegd, fysiek lang niet altijd. Tien tot honderdduizenden euro's extra betalen als het plan doorgaat is niet uitgesloten. Dit omdat er bij de nieuwe regels wel een grondslag voor energiebelasting, ODE-heffing, netbeheerderskosten of variabele leverancierskosten het geval is bij elektriciteitsafname op het net. Ook als tuinders op een andere aansluiting terugleveren. 

Het plan bestaat al even, maar werd door de glastuinbouw 'ontdekt' eerder dit voorjaar. De verwachting van beide partijen is dat overleg met ACM, de Belastingdienst en netbeheerders volgt. De wijziging zou in het tweede kwartaal van 2022 moeten ingaan. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven