Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marktinfo: Van 'nice to know' naar 'need to know'

Welke bloemen en planten zijn populair en welke minder? Wat doet corona met de verkoop van bloemen? Wat voor invloed heeft Brexit op de sierteelt export naar het Verenigd Koninkrijk? Hartstikke nuttige informatie voor kwekers en kopers. Met de Landenrapportages van Royal FloraHolland kunnen deze inspelen op de behoefte van de consument. Josephine Klapwijk, Consultant Commerciële Diensten bij Royal FloraHolland, vertelt er meer over.

"Ieder jaar in maart verschijnen onze Landenrapportages", vertelt Josephine. "Voor onze belangrijkste afzetlanden bundelen we alle marktinformatie die bekend is over de sierteeltsector in dat land. Dat begint met algemene informatie als demografische feiten en economische ontwikkeling. Daarnaast staan er gegevens in over de ontwikkeling van de sierteelt in het land, de consumptie van bloemen, kamerplanten en tuinplanten, de afzetkanalen en de handelsstromen. Dus im- en exportcijfers en productiecijfers, welke online aanbieders er zijn. Als je dit jaar in, jaar uit doet, dan kun je mooi de antwoorden en data volgen. Je ziet bijvoorbeeld hoe het consumentengedrag verandert en een verschuiving in kooppatronen."

Corona en Brexit
Zijn mensen méér bloemen of planten gaan kopen en wat voor soort dan? Zijn bloeiende kamerplanten meer geliefd of zijn vetplantjes de trend, welk soort is populair en welke zakt weg, het is allemaal terug te vinden in de rapportages. "Van grote invloed afgelopen jaar was natuurlijk corona", zegt Josephine. "De coronacrisis heeft wat met consumenten gedaan. Veel winkels en tuincentra moesten de deuren sluiten, online verkoop kwam op, en je zag ook dat mensen meer bloemen gingen kopen. Voor oma, omdat ze die niet konden zien. Voor thuis, om het gezellig te maken. Er was meer aandacht voor de tuin, want vakantie zat er voor veel mensen niet in. Zo heeft corona voor- en nadelen."

De cijfers over het gevolg van Brexit, een ander hot topic uit 2020, zullen we volgend jaar terug zien in de gegevens. "De Brexit was natuurlijk per 1 januari 2021 van kracht, maar het gevoel bij de consument speelde al wel langer. Houden ze de hand op de knip in Engeland, gaan ze meer zelf produceren, importeren ze meer vanuit Afrika of Colombia in plaats van uit Nederland", legt Josephine uit. Ze kan alvast vertellen dat het in 2020 nog mee leek te vallen. "Wel zien we een verschuiving van bloemen naar planten. Waarschijnlijk vanuit economische redenen: een plant gaat langer mee dan een bos bloemen."

Consumentenpanel
De Landenrapportages zijn niet nieuw. Royal Floraholland registreert al bijna tien jaar het koopgedrag van bloemen en planten van een consumentenpanel. Dat gebeurt in vier of vijf landen: Nederland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en een wisselend land. In 2020 was dat Polen. 15.000 huishoudens per land zorgen jaarlijks voor een interessant inkijkje in hun koopgedrag als het gaat om bloemen, tuinplanten of kamerplanten. Josephine: "Het panel houdt per week bij wat ze hebben gekocht. Van alle informatie die binnenkomt, maken we analyses en rapportages. Daarnaast verzamelen wij zelf ook gegevens of kopen ze aan vanuit diverse externe bronnen. Import -en exportcijfers, productiecijfers en retailinformatie om bijvoorbeeld te weten hoeveel filialen ketens hebben."

Volgend jaar verschijnen er Landenrapportages over vier extra landen: België, Zwitserland, Denemarken en Zweden. Dit gebeurt door vraag vanuit de markt. Josephine is daar blij mee. "Het is een bewijs dat kwekers en kopers echt iets aan onze informatie hebben. Als je niets weet, kun je ook niet gericht een strategie bepalen voor je bedrijf. Onze Landenrapportages geeft inzicht in verschillende afzetsegmenten. Zo verken je potentiële afzetmarkten en natuurlijk de huidige markt. Vanwege Brexit kijken bedrijven ook naar andere afzetlanden. Als export naar het VK lastig blijkt en Duitsland is al verzadigd, wellicht dat bijvoorbeeld Oost-Europa of Scandinavië een goede nieuwe markt zou kunnen zijn. Alleen maar goed dat ze zich blijven oriënteren."

Onderbuikgevoel
'Met data kun je dingen onderbouwen", zegt Josephine. "Ik denk dat het goed is om te weten wat er speelt in de afzetlanden. Natuurlijk heeft iedereen een onderbuikgevoel, maar met goed onderbouwde informatie kun je beter naar de toekomst kijken en je strategie bepalen. Welke marktontwikkelingen er spelen, is nu belangrijker dan tien jaar geleden. In 2009 werd mondjesmaat iets met dit soort informatie gedaan. Maar inmiddels is het gegroeid van nice to know naar need to know."

Heeft u interesse in de Landenreportages of heeft u een vraag, neem dan contact op met Josephine Klapwijk 

Publicatiedatum: