Rupsen succesvol identificeren en bestrijden

Door de enorme variëteit aan gewassen in de sierteelt is er ook een grote hoeveelheid aan schadelijke soorten motjes en vlinders te vinden die in de teelt een plaag kunnen vormen. Naarmate we steeds meer afstappen van breedwerkende middelen en er meer en meer op biologie wordt ingezet zal de kans, dat er ineens gaten in de bladeren van de plant voorkomen, ook toenemen. Welk insect veroorzaakt dit? In onderstaande gaat Biobest uitgebreid in op het identificeren en bestrijden van: de rups.

Signaleren met feromoonvallen
Voordat rupsen het gewas aanvreten is er eerst een motje of vlinder die de eieren afgezet heeft. Om die te signaleren heeft Biobest vallen met feromonen welke zeer soort specifiek zijn. Het mannetje denkt dat er een vrouwtje in de (delta)val zit en het mannetje is gevangen. Wij weten dan direct met de aantallen gevangen mannetjes hoe groot de druk is.

Biologische bestrijding
De meeste rupsen zijn redelijk eenvoudig te bestrijden, zoals de Turkse mot. Er zijn echter ook rupsen die wat meer verborgen leven. Deze zijn lastiger te bestrijden, zoals de rupsen van Duponchelia. De larven van Duponchelia zijn niet alleen op de bladeren aanwezig is, maar worden ook lager in het gewas gezien of in opgerolde bladeren. Deze bladetende rupsen kunnen voor siertelers een ware plaag zijn. Een aangevreten gewas leidt onherroepelijk tot economische schade.

Delfin
Rupsen zijn goed te bestrijden met Delfin. Delfin is een BT-preparaat dat op de bladeren wordt gespoten. Rupsen eten de sporen en kristallen op die in hun spijsverteringskanaal worden omgezet in toxines. Die leiden tot hun dood.

Geadviseerd wordt om de plant voldoende nat te maken. Dat kan met een oplossing van 1500 liter per ha waarbij 100 liter water 50 gram middel bevat. Kijk daarvoor op het etiket. Indien de plant tot aan de wortelhals bespoten wordt, ziet men in de praktijk dat na een aantal behandelingen voldoende afdoding wordt bereikt. 

Afwisselen
BT staat voor Bacillus thuringiensis, het oudste en bekendste biologische gewasbeschermingsmiddel. Delfin bevat de BTK-variant, namelijk de subsoort kurstaki. De gevoeligheid kan wisselen per rupsensoort. Het afwisselen met verschillende stammen zoals tussen de Kurstaki en Aizawai is dan ook aan te bevelen.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven