Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Teeltadvies op afstand heeft de toekomst"

Het grote voordeel van teeltadvies op afstand? Daar hoeft Leo van Uffelen niet lang over na te denken. Het is veel sneller. Volgens de teeltadviseur heeft advies op afstand de toekomst van de tuinbouw. Daarbij is data van doorslaggevend belang.

Leo van Uffelen is als zelfstandig adviseur gespecialiseerd in potplanten. Hij is een groot voorstander van teeltadvies op afstand. Hoewel hij ziet dat dit in opkomst is, blijft een groot deel van de sector sceptisch. “Ook als ik bewijs dat het advies op afstand werkt. Zelfs als de planten eerder klaar zijn voor de levering, houden de kwekers vast aan hun oude methodes”, zegt Leo.

“De nieuwe generatie is makkelijker te overtuigen. Zij hebben over het algemeen minder groene vingers, omdat ze niet altijd op gevoel hebben geteeld. De oudere generatie kweekte altijd op gevoel. We hadden geen realtime data. Nu hebben we dat wel en moeten we het gebruiken. Nu kun je zonder gevoel een plant kweken”, aldus Leo, die benadrukt dat hij zelf onderdeel is van de oudere generatie.

We spreken Leo als hij bezig is met zijn wekelijkse rondje langs zijn klanten. Op deze dag bezoekt hij verschillende bedrijven en kijkt hij of de data strookt met de praktijk. Zo controleert hij of de planten wel echt klaar zijn voor het levermoment. Zijn huidige methode verschilt sterk van de manier waarop hij vroeger werkte.

“Toen liep ik ook een keer per week door een kas heen. Dan zag ik bijvoorbeeld dat het gewas wat bleker werd en adviseerde ik de schermen meer te gebruiken. Een week later zag ik dan dat de plant niet meer bleek was. Maar wel dat de groeisnelheid achter liep doordat er minder licht was.”

Advies op afstand is sneller en directer
Als zelfstandig adviseur ervaart Leo veel voordeel van teeltadvies op afstand. Volgens hem wordt zijn advies er beter van. Het grote voordeel is dat hij niet meer bij de teler hoeft te zijn voor consultancy op maat. Zo is het advies sneller en directer. Het is voor de adviseur belangrijk dat de data direct binnenkomt, benadrukt hij: “Want zodra je data hebt, kun je adviseren. Zonder data geen advies.“

Op het platform van 30MHz heeft Leo verschillende dashboards gemaakt voor allerlei datastromen. Gegevens over PAR, de bladtemperatuur en het vochtdeficiet om een paar voorbeelden te noemen. Die dashboards houdt hij vanuit huis in de gaten. Wekelijks bezoekt Leo de teler en toont hij de dashboards om eventuele verbeterpunten te onderbouwen.

Continu data verzamelen
“Op het platform wordt continu data verzameld. Zodra metingen buiten de aangegeven waardes vallen, krijg ik een alarm. Dan log ik in op het systeem en kan ik zien wat de klimaatinstellingen zijn. Vervolgens maak ik een screenshot en stel ik de kweker op de hoogte. Zo kun je snel schakelen met elkaar. Nu ben ik niet afhankelijk van het wekelijkse bezoek. Ik kan altijd kijken wat de actuele omstandigheden in de kas zijn.”

De dashboards hebben meer functies voor Leo. Zo ziet hij nauwkeurige waar bepaalde grenzen liggen. Die zoekt hij dan ook op: “Ik kan bijhouden hoeveel licht een plant maximaal kan verdragen. In de praktijk blijkt dat enorm veel te zijn. Met meer licht maak ik de plant sterker. Het is wel belangrijk om de lichtpiek eruit te halen om vergeling van het blad te voorkomen. De PAR sensor meet die piek. Door te schermen tijdens de lichtpiek kun je die piek afvlakken en wel aan de beoogde lichtsom voor de plant komen.

Meer weten over de lichtpiek? Hier deelt Leo zijn uitgebreid tips voor een PAR dashboard.

Toekomst van teeltadvies op afstand?
Met sensoren en een dataplatform zijn de digitale tools voor advies op afstand aanwezig. Zal Leo in de toekomst zijn advies volledig op afstand geven? “De wekelijkse ronde blijft erbij horen. Soms heb je speciale omstandigheden. Denk aan strenge vorst of een snikhete week. Dan moet je in de praktijk kijken of er iets anders gebeurt. Bij telen onder glas heb je soms extreme dagen waardoor je uit de bocht kan vliegen, helemaal zonder toezicht is dus niet mogelijk.”

bron tekst: 30Mhz

Publicatiedatum: