België: Corona zorgt voor tekort aan plantgoed en overvolle agenda tuinaanleggers

Mensen die de komende weken hun tuin willen verfraaien en zich tot een tuincentrum wenden, kunnen wel eens met lege handen thuiskomen. Door corona is er vorig jaar een run geweest op plantgoed en hebben siertelers momenteel weinig op voorraad. Tuinaanleggers op hun beurt plannen al projecten in voor volgend jaar.

“Bij één op de drie bestellingen moet ik mensen teleurstellen, omdat we het niet in voorraad hebben. En het heeft ook geen zin om ernaar te zoeken bij boomkwekers, want het is niet beschikbaar op de markt”, vertelt Pierre Demesmaeker, eigenaar van tuincentrum Inter-Arbo in Vlezenbeek. Hij constateert vooral een schaarste van courant plantgoed, zoals hoogstamfruitbomen, lindeboom, liguster en laurier.

De voormalige boomkweker verklaart dit tekort door de geëxplodeerde consumentenvraag na de uitbraak van het coronavirus in maart vorig jaar. “Door corona zaten mensen massaal thuis en hadden zo de gelegenheid om onvolkomenheden in hun tuin op te merken. Dit en het feit dat men niet op vakantie kon en zo meer budget beschikbaar had, leidde tot een hausse op het gebied van tuinieren.”

Britten hebben gehamsterd
Volgens Demesmaeker heeft de schaarste aan plantgoed nog andere verklaringen: “Door de Brexit hebben Britten vorig jaar nog massaal bomen en planten gehamsterd om zo de importbeslommeringen voor te zijn.” Ook de droge zomers van de laatste jaren spelen volgens hem een rol. “Hierdoor zijn ook veel jonge bomen gesneuveld bij zowel consumenten als ook bij professionele boomkwekers. Dat vertaalt zich in een lager aanbod.”

Ook andere Vlaamse tuincentra constateren dat het zeer moeilijk is om aan plantgoed te komen. “Er is een gigantisch tekort en bijna niets meer te krijgen”, vertelt Thierry Van Paemel, oprichter van plantencentrum Het Wilgenbroek uit Oostkamp. Volgens Van Paemel zou deze schaarste de komende jaren nog voelbaar kunnen blijven. Het kweken van een jonge hoogstamfruitboom kost immers vier tot vijf jaar.

Tot een jaar wachttijd voor nieuwe tuin
De populariteit van tuinen in coronatijd legt ook de tuinaanlegbedrijven geen windeieren. De explosief gestegen vraag wordt tot op heden gemerkt. “Waar wij vroeger aanvragen binnen een paar maanden konden afhandelen, is het nu zo druk en plannen we al afspraken in voor begin volgend jaar”, klinkt het bij Geerts tuin- en grondwerken uit Mechelen. “Ook merken we veel meer vraag naar zwembaden. Mensen brengen gewoon meer tijd in hun tuin door en hebben extra budget vrij.”

Voor boomkwekers komt de hype in tuinieren als geroepen. De sector kampt al jaren met lage marges en tijdens de financiële crisis in 2008 hebben veel bedrijven de boeken gesloten. Of zij door de hoge vraag bijvoorbeeld meer fruitbomen gaan opzetten, blijft een gok. "Wie weet verdwijnt de hype met het coronavirus", klinkt het.

Bron: Vilt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven