Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Catherine Dawnson van Melcourt tijdens webinar CIH:

Een visie op turfvrije teeltmedia in het VK

Op 8 maart gaf Catherine Dawnson van Melcourt haar visie, als producent, op turfvrije teeltmedia in het VK, in een webinar dat werd georganiseerd door het CIH (Chartered Institute of Horticulture). In dit webinar gaf ze alternatieven voor turf, beantwoordde ze de vraag of er genoeg turf is en of turf misschien te duur is. Daarnaast belichtte ze het Responsible Sourcing (verantwoordelijk inkopen) schema, dat de impact van de producten transparanter maakt, evenals de toekomst van turf en de alternatieven. 

Het webinar werd opgenomen en is hier te vinden. Hieronder een samenvatting van wat werd verteld. 

Uitfasering van turf in het Verenigd Koninkrijk
Turf is een uitstekend product voor groeimedia, maar het is een niet-duurzaam product. Daarom proberen veel sectoren, waaronder de tuinbouw, het gebruik ervan te verminderen. In het VK dringt de regering er al ongeveer twee decennia op aan dat de hoeveelheid turf die in veel gebieden en voor commerciële en huishoudelijke tuinbouwdoeleinden wordt gebruikt, wordt verminderd.

Ingrediënten die geen turf zijn
Wat is het alternatief voor turf? Dawson legt uit dat andere ingrediënten dan turf de volgende eigenschappen moeten hebben: het moet hernieuwbaar zijn, consistent, beschikbaar, liefst uit het VK, een lage pH en laag in nutriënten. "Op dit moment hebben we maar vier alternatieve materialen: schors, houtvezel (geëxtrudeerd en gecomposteerd), kokos en groene compost. Deze laatste wordt voor de professionele tuinbouw nog maar weinig gebruikt."

Elk alternatief heeft zijn voor- en nadelen. Schors zakt bijvoorbeeld niet zoveel als turf, maar omdat het niet samen te drukken is, kost het transport meer. Kokos is hernieuwbaar, makkelijk te verkrijgen en houdt vocht goed vast, maar het moet van ver weg komen. 

Responsible Sourcing programma
Elke grondstof heeft dus zo zijn voor- en nadelen. Om inzicht te krijgen in hun sociale en milieu-impact is een programma opgezet dat de bron en de impact transparanter maakt. Dit programma, dat door de sector wordt geleid, is een voorbeeld van hoe de tuinbouw in het VK actief probeert haar duurzaamheid te verbeteren, en het doel is als volgt geformuleerd: "Om zeker te weten dat teeltmedia gemaakt zijn van sociaal en milieu-verantwoordelijke afkomst en productie," zo is te lezen op de website van Growing Media Association. Het programma helpt gebruikers materialen van duurzamere afkomst te gebruiken, wat hopelijk helpt bij het verbeteren van de duurzaamheid in dit deel van hun bedrijven. 

Steeds meer vraag naar alternatieven
De vraag naar alternatieven stijgt al jaren, echter na de beslissing van Bord na Mona om alle turfwinning op hun eigen land te stoppen, realiseert men dat het einde van het turfgebruik nu echt nabij is. De sector werkt hard aan het vinden, testen en introduceren van nieuwe materialen. Zal er genoeg zijn, en zullen ze op tijd klaar zijn? Ja, er zal genoeg materiaal zijn, maar de tijd om het gat te vullen wat turf achterlaat, kan een uitdaging worden. Daarom werkt de sector hard aan het testen van nieuwe materialen. 

Voor meer informatie:
Chartered Institute of Horticulture
www.horticulture.org.uk

Publicatiedatum: