Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Full LED zorgt bij teelt rozen voor hogere productie

Het belichten van rozen met Full LED kan leiden tot een hogere productie bij een vergelijkbaar energieverbruik. De kwaliteit is vergelijkbaar met (gedeeltelijke) belichting met SON-T en meeldauw is met melasse en UV-C goed beheersbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research.

Sinds 2013 onderzoekt WUR de energie-efficiënte teelt van roos, en momenteel bevindt het onderzoek zich in de laatste fase. De eerste jaren van het onderzoek werden SON-T-lampen gebruikt, de afgelopen jaren zijn die vervangen door Full Ledlampen. Samen met Signify werd een spectrum voor de lampen doorontwikkeld. Aan het rood-blauwe spectrum is nu voor een deel verrood en wit licht toegevoegd.

LED is efficiënter in het gebruik van energie dan SON-T. LED geeft afhankelijk van het spectrum ongeveer 3.0 μmol/J en SON-T 1.9 μmol/J PAR. Hierdoor is het mogelijk bij een vergelijkbaar energieverbruik met LED meer licht te geven en een hogere productie te realiseren, zo blijkt uit het onderzoek. De kwaliteit is vergelijkbaar.

Meeldauw blijkt ook in een volledig belichte teelt goed onder controle te houden. Daarvoor wordt tijdens het onderzoek de luchtvochtigheid op 75-80% gehouden en wordt het gewas dagelijks geschenen met UV-C-licht (dat sporen doodt). De toch nog ontwikkelende meeldauw wordt met melasse geremd.

Het onderzoek naar het volledige belichten van roos wordt gefinancierd door het programma Kas als Energiebron, gewascoöperatie Roos en Signify. Eind 2021 wordt het eindverslag opgeleverd.​

bron: Wageningen UR

Publicatiedatum: