Van Oers presenteert sectorrapport

Uitstekend najaar voor NLse boomkwekerij

"Als gevolg van prijsstijgingen en schaarste lieten de boomkwekerijbedrijven het afgelopen jaar over de hele lijn goede cijfers gezien. Dit werd mede veroorzaakt door een voorschot op de Brexit en een inhaalslag van de COVID-19 crisis.”  

Dat zegt Arno Zagers, directeur van Van Oers Agro, dat zojuist een sectorupdate ‘Boomkwekerij' van het afgelopen najaar heeft gepresenteerd. Hierin zijn de voornaamste ontwikkelingen in de sector opgetekend op basis van de omzet- en exportontwikkeling, arbeidskosten en prijzen.

Coronacrisis
Na de eerst golf van de coronacrisis in het voorjaar, ontstond er een grote vraag naar boomkwekerijproducten. In het voorjaar was een dip zichtbaar als gevolg van de diverse maatregelen en lockdowns van exportlanden. Ondanks dat de coronamaatregelen in het najaar zijn doorgezet, heeft de handel van boom-kwekerijproducten weinig belemmeringen gekend. Werken in de tuin is populairder geworden bij de consument wat een positief effect heeft voor de handel van containerteeltproducten. Doordat groen in de samenleving steeds belangrijker wordt, denk aan de 37.000 hectare die alleen al in Nederland aangeplant moet worden en aan bijvoorbeeld klimaatadaptieve steden, ontstaat voor de bos- en haagplantsoen bedrijven een groeikans. Dit biedt een goed toekomstperspectief voor de boomkwekerijbedrijven, zo weet Van Oers; de sector komt uit een periode van overproductie en kan zich nu opmaken voor een langere periode van schaarste."

Brexit
Daarnaast is de invloed zichtbaar van de pre-Brexitperiode. Doordat de nieuwe regels vanaf 1 januari 2021 zijn ingegaan en er lang onduidelijkheid was over wat de invloed op de handel zou zijn, is de export naar Engeland in het najaar fors hoger geweest. Van Oers zag een toename van meer dan 50% ten opzichte van het najaar 2019. Door bovenstaande redenen zijn de boomkwekerijproducten in het najaar schaars gebleven. Deze schaarste heeft gezorgd voor betere prijzen en betere onderhandelingsruimte. Mede hierdoor is bij de kwekers opnieuw meer ruimte ontstaan.

Vooruitzicht
De verwachtingen voor het voorjaar zijn voorzichtig: "De beschikbare hoeveelheid planten is door het goede najaar kleiner waardoor in het voorjaar diverse bedrijven leeg verkocht zullen raken. De onderhandelingspositie is als gevolg van schaarste goed maar voor de naamsbekendheid blijft het van belang om oog te hebben op de kwaliteit."

Het rapport is hier te downloaden.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven