Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Myplant & Garden:

"Pandemie heeft Italiaanse sierteeltsector een aanzienlijke halt toegeroepen"

In 2019 groeide de Italiaanse sierteeltsector, zo rapporteerde het Italiaanse ministerie van Landbouw nog niet zo lang geleden. Maar de statistieken voor 2020 en de verwachtingen voor 2021 zijn niet zo rooskleurig. Myplant & Garden, een van de grootste sierteeltbeurzen in Italië, bevestigt dit beeld: "In 2019 was onze sierteeltsector meer dan 2,7 miljard euro waard, maar de pandemie heeft de sector een aanzienlijke halt toegeroepen."

Groei in 2019
In 2019 nam de productie in Italië met 5,8% toe en dit was voornamelijk te danken aan een grotere vraag naar potplanten (+ 8,9%) en een toegenomen vraag naar kwekerijproducten (+ 3,3%). Rotan producten bleven stabiel in hun afname, zoals te zien is in onderstaande tabel.

MyPlant heeft de statistieken verwerkt voor meer dan 24.000 siertelers, welke zich voornamelijk in 4 regio's bevinden: Liguria, recordhouder voor de buitenteelt van bloemen, gevolgd door Toscane en Lombardije, waar voornamelijk bos- en haanplanten worden geteeld en als vierde regio Campania, waar men gespecialiseerd is in snijbloemen.

Export bereikt recordhoogte in 2019
In 2019 bereikte de export een recordhoogte van 903 miljoen euro met een positief saldo van 371 miljoen (306 miljoen in 2018). Dit staat vooral op conto van de buitenplanten (+ 294,5 miljoen), waarvan 41,9% geëxporteerd werd. Op de tweede en derde plaats staan druivenstokken en fruitplantstekken en groenten, die samen goed zijn voor 22,5% van de verkopen. Snijgroen had een waarde van 104 miljoen euro.

Italië importeert zijn tuinbouwproducten voornamelijk uit Nederland (71%), Duitsland, Spanje en Polen.

Groei in de laatste tien jaar
Gegevens van Eurostat over de laatste tien jaar tonen een lineaire trend (tussen 2010 en 2019 is er jaarlijks een toename geweest van 7%), met een totale waarde van 22 miljard euro in 2019 voor de algehele Europese bloemen- en plantensector. De grootste spelers zijn Nederland (30% van het totaal voor snijbloemen, potplanten, bollen, eenjarigen en meerjarigen), Duitsland (13% met kwekerijproducten en tuinplanten), Frankrijk (12%) en Spanje (10%).

Impact van Covid-19
De gegevens voor 2020 zijn nog niet bekend, maar volgens Myplant & Garden zullen deze minder rooskleurig zijn dan 2019. "We weten nu alleen dat de sector in Italië zwaar heeft geleden. Bijna 60% van de bloemen moest noodgedwongen vernietigd worden door de kwekers. Sectoren die gekoppeld zijn aan de groene sector (logistiek, winkels, groothandelaren etc.) liepen een schade op van 1,7 miljard euro.

Actie
De beurs Myplant & Garden, die een belangrijke rol speelt in het stimuleren van de Italiaanse sierteeltsector op internationaal niveau, kon niet in 2020 en ook niet in 2021 plaatsvinden. De organisatie wil nu actie stimuleren, "omdat het voortbestaan van de handelssector in Italië - met 200.000 bedrijven die voor meer dan de helft deel uitmaakt van de Italiaanse export - een prioriteit moet worden voor de Italiaanse overheid."


Klik hier voor een impressie van de 2019-editie van Myplant & Garden

Myplant & Garden 2022
Myplant & Garden wordt (hopelijk) in februari 2022 weer gehouden in Milaan, waar (hopelijk) ongeveer 700 exposanten hun producten en diensten zullen presenteren.

Voor meer informatie:
Myplant & Garden
myplantgarden.com