Noorse teler gefrustreerd over onstabiele stroomprijzen: “Financieel gokken”

Variabele Noorse stroomprijzen zorgen voor onzekerheid bij Noorse glastelers. Na een uitzonderlijk goedkoop 2020 stegen recent de elektriciteitsprijzen door het koude weer. In week 4 was de gemiddelde prijs per kilowattuur 36 procent hoger dan de week ervoor. Dat betekent extra kosten voor bedrijven die veel elektriciteit nodig hebben, zoals glastuinbouwbedrijven.

Anders Sand, energieadviseur bij de Noorse Tuindersbond (Norsk Gartnerforbund): “We hebben er zeker mee te maken. Veel glastuinbouwbedrijven sluiten contracten af om een vaste prijs voor (een deel van) hun stroomverbruik vast te leggen, maar de meeste leggen het niet voor 100 procent vast. De stijging heeft daarom gevolgen voor een deel van onze leden. Een bedrijf dat ik heb gesproken had slechts 36 procent vastgelegd.”

Bij Solbergs Gartneri, waar ze rond de 3 miljoen komkommers per jaar telen en jaarlijks een stroomverbruik van zo’n 8,5 miljoen kilowattuur hebben, hebben ze nu geluk gehad, zo vertelt eigenaar Kristian Solberg: “In november lag de markt voor financiële contracten bij de Nasdaq op zijn gat, veel reservoirs stroomden over met water en niemand verwachtte hoge prijzen deze winter. Toen hebben we een behoorlijk deel van ons verbruik veiliggesteld. We hebben dus gegokt en voor nu geluk gehad: onze januarirekening ligt rond de 0. We hebben het groeilicht voor de planten zo geregeld dat ze tijdens de duurste uren uitstonden en dan hebben de lage prijzen een enorm effect. Maar we moeten nog zien hoe we de rest van het jaar uitkomen, het blijft natuurlijk raar hoe deze energiemarkt werkt. We moeten gewoon financieel gokken.”

Solberg is van mening dat de autoriteiten een zo voorspelbaar mogelijke energiemarkt moeten bieden, waar de prijzen niet zo sterk op- en neergaan. De verwachting is echter dat de prijzen de komende jaren veel zullen wisselen, onder andere door een onvoorspelbaardere energiewinning uit windenergie, zowel in Noorwegen als in buurlanden.

Bron: e24.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven