Reinigingsmiddelen mogen niet in gietwater terecht komen

Bij recirculatie kunnen reinigings- en ontsmettingsmiddelen ophopen in het watersysteem. Uit eerste testen met de zogenaamde fytotox-kit blijkt dat reinigingsmiddelen tot groeischade kunnen leiden. Voor beide soorten middelen is het onderzoek nog gaande, zo valt te lezen op Glastuinbouw Waterproof.
 
De testen vinden plaats onder leiding van Ineke Stijger en Erik van Os van Wageningen University & Research. Vorig jaar hebben ze een gevoelige methode ontwikkeld om snel het effect van verschillende concentraties middelen te kunnen onderzoeken. Deze fytotox-kit bestaat uit een cassette gevuld met vloeipapier, waarop zaden van testplanten kiemen. Het vloeipapier wordt bevochtigd met gietwater waarin de betreffende stof zit. Daarna bekijken de onderzoekers of de groeiende kiemplanten schade ondervinden.

Van Os: “Voor reinigingsmiddelen waarmee je oppervlakten schoonmaakt, was dat duidelijk het geval. Deze middelen zijn niet bedoeld om in het water terecht te komen en uit de test blijkt dat dat ook niet moet gebeuren. Ze zijn heel zuur en/of zout. Ten opzichte van praktijkconcentraties moesten we ze sterk verdunnen om tot goede testen te komen. En dan nog zie je schade.”

Deze eerste testen hebben plaatsgevonden in november en december. Er volgen nog twee rondes.

Lees hier meer. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven