Vanuit het Grow'21 Festival, Kekkilä-BVB

Het is een wisselwerking: pH-waarde, bemesting en veen(vrij) substraat

Tholen - Het Grow'21 Festival liep gisteren op een eind. Dit virtuele evenement werd georganiseerd door Kekkilä-BVB. Het waren drie dagen waarin de groene industrie online bij elkaar kwam. De derde en laatste dag stond in het teken van duurzaam telen in de toekomst voor de professionele telers. En hoe kunnen groeimedia voor toekomstige voedselproductie worden gegarandeerd om de bevolking te vergroten? Deze en nog veel meer vragen werden beantwoord. Ook de veranderingen die worden veroorzaakt door klimaatverandering op het gebied van voedselproductie, distributie en consumptie kwamen aan bod. 


Bram van Bommel en Richard Bremmer

Bekende gezichten kwamen voor de camera om hun verhaal te doen, zoals:

  • De toekomst van de tuinbouwsector - Jussi Hiltunen , Partner, McKinsey
  • De toekomst van duurzaam telen met behulp van de modernste datatechnieken - Peter Hendriks, CEO Hoogendoorn Growth Management
  • Over duurzaamheid gesproken, Meiny Prins , CEO Priva

Veen(vrij) substraat
We spraken Dennis Knelissen, Kekkilä-BVB. Hij hoste de presentatie van Bram van Bommel en Richard Bremmer. Bram en Richard verzorgen vaak de BVB Colleges. Zo komen er ook nog 3 webinars aan  over de aardbeienteelt met andere experts.

Deze presentatie deed een greep uit de informatie die in de colleges wordt gedeeld. Het onderwerp van dit uur was "pH en bemesting". 

Richard Bremmer: "Tja ... veenvrij substraat. Er zijn de laatste jaren veel onderzoeken geweest naar de eigenschappen en resultaten van het gebruik van veenvrij substraat. Er is veel interesse in dit onderwerp. We zien het nu toch wel hard gaan door Green Deals. Zeker richting 2025 gaat dit invloed hebben. De professionele substratenmarkt zal daar op in moeten spelen. Het gaat toch wel richting de 50%. Dit onderwerp gaat vooral in Duitsland en Nederland spelen. Daar worden de regels helemaal aangescherpt.  Bovendien verwachten we dat de retail hier zich ook in kan én wil onderscheiden."

Dennis Knelissen

De mannen zien dat het ook goed mogelijk is om hierop in te gaan. Veenvrij substraat heeft wel consequenties. Dat verdient de aandacht. Die consequenties zetten 'm vooral in: pH-verandering, fysische eigenschappen, voeding, plantweerbaarheid, stabiliteit, kwetsbaarheid, houdbaarheid en toepassing. 

Veenvrij substraat heeft een lagere pH-buffer dan de substraten met veen. Het is overigens niet altijd zwart-wit; de keuze kan ook vallen op een veengereduceerd substraat. Organische voeding heeft overigens ook invloed op pH-waarde. En vice versa. 

De fysische eigenschappen van veen heeft invloed op de hoeveelheid gemakkelijk beschikbaar water. Veenvrij substraat heeft een kleinere waterbuffer dan veensubstraat. Het is zoeken naar een evenwicht want enerzijds is door een kleinere waterbuffer de plant beter te sturen. En anderzijds moet er toezien dat de plant niet te hard hoeft 'te werken', want dat zou de groei dan beperken.

Het Grow'21 Festival is inmiddels afgelopen. De presentaties zijn achteraf te zien. Iedere deelnemer heeft een link in de mailbox gekregen om het nog eens te beluisteren. De 30 experts van verschillende organisaties in de groene industrie hebben in ieder geval de kans benut om kennis te delen. Zowel internationaal als nationaal: Er waren 20 webinars lokaal georganiseerd. Deze lokale markten waren Nederland, Finland, Zweden, Spanje, Latijns-Amerika en de VS.

 

Voor meer informatie:
Kekkilä-BVB
https://www.kekkila-bvb.com/growfestival/


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven