Kwekerij M. Kregting installeert 1200 zonnepanelen in kasdek

Tholen - Kwekerij M. Kregting uit Bemmel heeft op het kasdek 1200 zonnepanelen geïnstalleerd. Op de kas inderdaad; het betreft transparante panelen, waarbij zonnecellen in het glas geïntegreerd zijn. “Het vangt misschien wat licht af, maar in de verwekingsruimte hoeven geen planten te groeien. We zijn nu volledig zelfvoorzienend voor wat energie betreft en bovendien is het een mooi gezicht; wat ons betreft een ideale oplossing.”

Zo redeneren althans de kwekers, Marcel en Jorg Kregting. In de ongeveer 3 ha grote kas in Bemmel, in tuinbouwgebied NEXTgarden, telen vader en zoon een gevarieerd assortiment kamer- en tuinplanten. Daarnaast verzorgen zij voor andere kwekers stekproductie. “We hebben als het ware vier seizoenen; in de winter en in de zomer opkweek, in de lente en de herfst productie (van resp. perkgoed en kerststerren)."

Voor de productie van het stekmateriaal moet belicht en gestookt worden. Voor het stoken heeft de kweker een eigen ketel. En dankzij de zonnepanelen is de energievraag van de kwekerij nu volledig ingevuld.

Een combinatie van de wil tot verduurzaming en beschikbare subsidiegelden bracht Kregting tot deze investering. Waarom echter voor specifiek deze in het glas verwerkte zonnepanelen gekozen is komt doordat het een relatief eenvoudige oplossing is. Het bestaande glas eraf, de op maat gemaakte panelen weer terug in dezelfde roede. Daarnaast ziet het er erg netjes uit. Bovendien heeft de kweker met de oplossing een primeurtje. Kregting: "Het wordt al wel vaker toegepast voor meters glas, maar voor glas van 112,5 cm is dit nieuw."


De installatie enkele weken geleden

Overigens had de installatie wel wat voeten in de aarde; het gehele dek is als het ware "omgedekt" incl. de luchtmechaniek (logischerwijs zijn de panelen alleen in de kap op het zuiden geïnstalleerd). Kregting heeft bovendien gekozen voor gecoat gehard glas, ‘want krijten is geen optie meer’.

 

Voor meer informatie:
Kwekerij M. Kregting
Bergerdensestraat 25 C
6681 LK Bemmel
026-3256179
E: marcel@mkregting.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven