Het in balans houden van het elektriciteitsnet biedt steeds meer mogelijkheden voor extra inkomsten voor tuinders met een WKK. Overbelasting van het elektriciteitsnet wordt immers een steeds grotere uitdaging voor netbeheerders door de sterke groei van hernieuwbare energie. Netbeheerders zetten daarom steeds meer in op congestiemanagement op zowel regionaal als landelijk niveau. Tuinders kunnen hier een belangrijke rol in vervullen en op die manier extra inkomsten genereren.
Maar wat zijn nu de laatste ontwikkelingen op dit gebied, welke kansen zijn er voor tuinders en wat is precies congestiemanagement? AgroEnergy legt het uit.
Kabels
Wie levert de elektriciteit als het minder hard waait of minder zonnig is dan voorspeld? Wie levert de elektriciteit als het niet waait of bewolkt is? Door het toenemende aandeel van opwekking uit zon en wind en de stijgende vraag van elektrisch vervoer en elektrisch verwarmen met warmtepompen neemt de behoefte aan flexibiliteit toe.
Bovendien wordt er elektriciteit geproduceerd en gevraagd op plekken waar dat voorheen veel minder was. De elektriciteitsnetten zijn nog niet aangepast op deze veranderingen, waardoor er op momenten lokale overbelasting ontstaat. Anders gezegd, het past simpelweg niet door de kabels doordat er teveel vraag of juist teveel productie is.
De onderstaande tabel geeft de sterke groei van hernieuwbare energie goed weer.
Wat is congestiemanagement?
Als vraag en aanbod van elektriciteit niet goed verdeeld is, kunnen sommige delen van het elektriciteitsnet overbelast raken. Dit proberen netbeheerders op te lossen door te schuiven met vraag en aanbod en op die manier pieken af te vlakken. Congestiemanagement noemen we dat.
Unieke positie voor tuinbouw
Tuinders kunnen netbeheerders een helpende hand bieden en een sleutelrol vervullen in dit congestiemanagement. Met hun WKK’s zijn zij namelijk uitermate flexibel en kunnen zij een unieke positie vervullen bij het afvlakken van de pieken op het elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld door hun belichting uit te zetten en op die manier minder stroom te verbruiken. Het bieden van de gewenste flexibiliteit kan voor tuinders een extra inkomstenbron vormen.
Regionaal congestiemanagement
Tuinbouwondernemers kunnen op diverse manieren een rol spelen in het congestiemanagement van netbeheerders. Zo hebben netbeheerders al meerdere regionale initiatieven opgezet die kunnen helpen bij het efficiënt oplossen van congesties. In de Zuidplaspolder heeft AgroEnergy bijvoorbeeld afspraken gemaakt met Stedin en Liander, over hoe tuinders kunnen helpen bij congestiemanagement. Telers doen hier mee, wat betekent dat ze hun elektrisch vermogen beschikbaar stellen en op stand-by staan.
Op het moment dat de netbeheerders een forse piek in het elektriciteitsverbruik verwachten, zetten de telers hun belichting uit of wordt de WKK juist aangezet. Tuinders ontvangen een vergoeding voor het fungeren als back-up.
Nieuw landelijk platform
Daarnaast zijn de netbeheerders op landelijk niveau een samenwerkingsverband aangegaan om congestie in het elektriciteitsnet op te lossen, Grid Operators Platform for Congestion Solutions (GOPACS). Met dit een platform proberen de Nederlandse netbeheerders samen met de markt congestie te verminderen.
AgroEnergy volgt de ontwikkelingen op de voet en kijkt met name naar vragen als: Wat zijn de volumes die verhandeld worden? Wanneer zijn er afroepen en wat levert dat op?
Met een aantal bedrijven wordt een plan gemaakt hoe de flexibiliteit in de glastuinbouw ingezet kan worden om lokale netproblemen op te lossen. AgroEnergy werkt aan systeemoplossingen om klanten hierop te laten aansluiten zodat onze klanten met hun WKK ook mee kunnen helpen om het net te stabiliseren. En zo extra rendement uit hun WKK kunnen halen.
De overbelasting van het net is niet op korte termijn opgelost, congestiemanagement gaat dus zeker in de toekomst een interessante potentiële extra inkomstenbron voor tuinders vormen.
Voor meer informatie:
AgroEnergy
www.agro-energy.nl
[email protected]