Arie van den Berg, Berg RoseS:

Witte roos heeft moeilijk jaar achter de rug

"2020 was een problematisch jaar voor de verkoop van witte rozen. Voor rode rozen daarentegen was het afgelopen jaar misschien wel het beste jaar ooit".

Arie van den Berg van Berg RoseS kan het weten, want op de helft van het 16 hectare tellende teeltareaal in Nederland teelde hij de witte Avalanche. Mede om die reden is het afgelopen jaar een deel van het assortiment op de schop gegaan.


Arie van den Berg

De rozen uit de kas in Delfgauw vinden normaal gesproken hun weg naar bloemisten in alle hoeken van Europa. De witte Avalanche is met name populair bij bruiloften en daar waren er bar weinig van. "Met name in maart en april en aan het eind in december hebben we dit zeer duidelijk gemerkt."

Mede daarom was de Nederlandse kwekerij - Van den Berg is ook actief in Kenia en China - het afgelopen jaar een groot zorgenkindje.

Tegelijkertijd hebben de rode rozen het plaatje weer positief bijgetrokken. "Met de toevoer van rozen uit Afrika en Zuid Amerika waren er het hele jaar problemen. De kwantiteit fluctueerde sterk en ook drukten hoge vrachtkosten de export. Daar heeft onze Nederlandse roos van geprofiteerd."


Kassen van Berg RoseS in Kenia (Naivasha)

Kenia
Ook dit heeft Van den Berg aan den lijve ondervonden. "Vrachtkosten zijn nog altijd 20% hoger in vergelijking met pre-corona." Omdat de Afrikaanse roos echter in grote meerderheid bestemd is voor de supermarkten en de verkoop hier overwegend is blijven doorlopen, kan hetzelfde gezegd worden over deze handel.


Kassen van Berg RoseS in China (Kunming)

China
En in China? Ook hier is het jaar netto nog helemaal zo beroerd niet verlopen. "Tot aan mei liep de verkoop moeizaam maar daarna redelijk volgens planning. Door de huidige covid-ontwikkelingen is de onzekerheid nu echter terug en moeten we nog zien hoe dit verder uit gaat pakken."

Nieuwe rassen
In Nederland is zoals gezegd een deel van het assortiment wat gewijzigd., Een deel van het gewas is vernieuwd, een ander deel is vervangen voor nieuwe variëteiten. Momenteel bestaat ongeveer 1/3 van het assortiment uit Avalache, waarvan 15% rood en de rest uit andere kleuren bestaat."

 

Voor meer informatie:
Berg RoseS
Zuideindseweg 25b
2645 BD Delfgauw
www.bergroses.com

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven