Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maurits Philippo, Royal Lemkes, over gevolgen Brexit

"Extra administatieve kosten vervelend, maar te doen"

"Zolang er geen deal was zouden er importheffingen van toepassingen zijn. Nu er een deal is, is dat van tafel, en zijn er alleen extra administratieve kosten. Vervelend, maar te doen."

Dat vertelt Maurits Philippo, business unit manager bij Royal Lemkes, in onderstaande video. Afgelopen jaar bedroeg de export van deze exporteur op het Verenigd Honingkijk ongeveer 20% van de totale omzet.

Wat is er concreet veranderd? T.o.v. de oude situatie, vertelt Maurits, moet nu bij iedere levering een gezondheidsverklaring zitten. Een inspecteur van het KCB komt controleren en stempelen. Dat doet hij ook op de ongeveer 500 andere bedrijven, die ook planten naar het VK exporteren.

Daarnaast gaat het gewone uitklaren en inklaren - zogezegd de normale douanepapieren - gewoon door, en is een broker in Engeland nodig, die daar de inklaring verzorgt.

Een hele vervelende is het plantenpaspoort. "In Europa hebben we tegenwoordig een Europese plantenpaspoort. Nu moet op iedere plant een Engels plantenpaspoort. Dat is heel veel meer werk."

Begin december heeft Royal Lemkes, i.s.m. het ministerie van LNV, e.e.a. gerepeteerd. "We hebben toen 57 stappen moeten nemen voordat we klaar waren om planten naar Engeland te kunnen verschepen. Wat we toen geoefend hebben, hebben we nu geïmplementeerd. En dat is goed gegaan."

Publicatiedatum: