Ondanks regen start 2021 met "neerslagtekort"

Het regende regelmatig pijpenstelen in december, maar ondanks al dat water start 2021 met een neerslagtekort. Gelukkig loopt het tekort nu wel snel terug en zal in de loop van januari vermoedelijk sprake zijn van een overschot.

Gemiddeld over Nederland bedraagt het neerslagtekort nu 66 mm. Omdat dagelijks verspreid over het land neerslag valt en er nauwelijks water verdampt in deze tijd van het jaar, loopt het tekort wel snel terug. In de natste gebieden is al een tijdje sprake van een neerslagoverschot. Daarbij is er meer neerslag gevallen dan er aan water is verdampt. Het natst is het op dit moment in het noordwesten. Zo is in Den Helder al sprake van een overschot van 120 mm. Het verschil met het zuidoosten is enorm. In het Limburgse Ell is het tekort nog altijd bijna 300 mm.

In de Achterhoek, waar tot december ook sprake was van grote tekorten, viel deze maand al meer dan 110 mm regen en daardoor is het neerslagtekort in een maand tijd geslonken van 220 mm naar 126 mm. Dat het verschil niet precies 110 mm is, heeft ermee te maken dat nog een beetje water uit de bodem is verdampt.

Normaal kent Nederland in deze tijd van het jaar gemiddeld een neerslagoverschot van 80 mm. In 2018 was het neerslagtekort op dit moment in het jaar nog 203 mm, een record voor eind december. In 1976 bedroeg het tekort in de laatste dagen van december zo’n 175 mm. Het neerslagtekort of -overschot wordt bepaald van 1 april, wanneer het groeiseizoen van planten begint.

bron: weeronline


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven