Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ultrasoon geluid inzetten tegen wortelknobbelaaltjes

In 2021 krijgt Meloidogyne enterolobii, een tropische wortelknobbelnematode, mogelijk Europees een quarantaine-status. Hiervoor waarschuwde de NVWA vorige week.

De nematode is o.a. zeer schadelijk voor tomaat, paprika en komkommer en kent zeer veel waardplanten, zowel houtige als kruidige gewassen. Verspreid over de wereld komt de nematode voor. Bestrijding van de nematode is vrijwel onmogelijk, stelt de NVWA. 

Kees Luykx van Luykx Ultrasound reageert op het bericht door te stellen dat er onderzoek is gedaan naar vernietiging van aaltjes, zoals het wortelknobbelaaltje, en larven met ultrasone geluidsgolven. In 2010 verscheen er bijvoorbeeld al onderzoek naar bestrijding van een larfje in de maritieme sector met ultrasone geluidsgolven. "Verpulveren van de larven, zoals bij het onderzoek uit 2010 is aangetoond, is niet nodig bij bestrijden van de aaltjes", stelt Kees. "Inactiveren of doden van het aaltje is voldoende."

Daarvoor kan USAF-apparatuur ingezet worden. Plaatsing in de drainwaterleiding in de kas maakt bestrijding van de aaltjes goed mogelijk. "De zenders produceren dusdanig sterke geluidsgolven dat er gasbelletjes tussen de watermoleculen ontstaan.  Als deze micro-belletjes imploderen, ontstaan er drukgolven tot 2000 atmosfeer. Deze drukgolven verscheuren de aaltjes", legt Kees uit. 

De micro-drukgolven maken niet alleen de aaltjes kapot maar ook andere pathogenen, zoals bacteriƫn, schimmels en virussen, waaronder ook Tobamovirussen. Voor deze toepassing heeft Luykx Ultrasound een hoog vermogen doorstroom-unit ontwikkeld. Meer daarover hier.

Voor meer informatie:
Luykx Ultrasound bv 
Dorsvlegel 10
1648 HX De Goorn
www.ultrasoundinfo.nl 
mail@ultrasoundinfo.nl  

Kees Luijkx
kees@ultrasoundinfo.nl 
+31 (0) 6 535 12 961