Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Supermarkten realiseren 22% energie-efficiëntie in periode 2010-2019

Nederlandse supermarkten werken hard aan de verlaging van de CO2-uitstoot. Met nog één jaar op de teller, is de gezamenlijke doelstelling van 20% meer energie-efficiëntie in 2020 al behaald.
Nederlandse supermarkten hebben in de periode 2010-2019 namelijk 22% efficiëntie gerealiseerd. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage ‘Ontwikkeling energie-efficiëntie in de supermarktsector’.



De verwachting is dat deze trend in 2020 doorzet. Energiebesparing en gebruik van duurzame energie zijn een prioriteit voor de supermarkten die bij het CBL zijn aangesloten.

41,6% efficiënter sinds eerste meting in 1995
De totale CO2-besparing in de periode 1995-2019 bedraagt ruim 1 miljoen ton CO2. Deze besparing staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 542.232 auto’s, en is vergelijkbaar met ruim 51.000.000
bomen die een jaar lang moeten groeien. Sinds de eerste meting in 1995 gaat de supermarktsector 41,6% efficiënter om met energie.

Supermarkten nemen diverse maatregelen om hun energieverbruik te reduceren en te verduurzamen. Zo koopt een groot aantal supermarktketens duurzaam opgewekte energie in. In 2019 was dat 757 miljoen kWh (wat gelijk staat aan 48,4%). Ook investeren supermarkten in het gebruik van koelingen en vriezers met natuurlijke koudemiddelen. Deze koudemiddelen zijn nodig om koelingen en vriezers op temperatuur te houden. Hiervan ontsnapt een deel en dit zorgt indirect weer voor meer CO2-uitstoot. In 2019 is er totaal 49% minder verlies van koudemiddelen gemeten.

De verwachting van de supermarktbranche is dat er in 2025 circa 59% CO2-reductie gerealiseerd is ten opzichte van 1995. Hiermee ligt de branche ruim voor op de kabinetsdoelstelling van 49% minder
CO2-uitstoot ten opzichte van 1995 in 2030.

Bekijk de factsheet ‘Energiebesparing in de supermarktbranche 2019’.

Bron: CBL

Publicatiedatum: