Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Roboticatechnologie SAIA Agrobotics krijgt boost met investering

SAIA Agrobotics, een tech spin-off van Wageningen University & Research, kan haar roboticatechnologie voor de glastuinbouw verder ontwikkelen met investeringen uit de Thematische Technology Transfer fondsen van Innovation Industries en SHIFT Invest en het ION+, een innovatiefonds voor MKB'ers in Gelderland. Oost NL is fondsmanager van ION+. SAIA ontwikkelt robots die menselijke handelingen in kassen kunnen overnemen.

Voor telers in de glastuinbouw, in Nederland maar zeker ook wereldwijd, wordt het steeds problematischer om medewerkers te vinden. Deze trend ligt in de lijn der verwachtingen, aangezien veel werkzaamheden in de kas fysiek zwaar en monotoon zijn. De vraag naar automatisering vanuit deze sector is daarom groot. “Telers kunnen niet wachten als we ze spreken. Met deze investering hopen we zo snel mogelijk een oplossing te kunnen bieden”, zegt Ruud Barth, CEO van SAIA Agrobotics. “De afgelopen 20 jaar heeft Wageningen University & Research veel ervaring opgedaan in de glastuinbouw met robots. We zien dat de techniek nu rijp is om commercieel in te zetten.”

SAIA’s focus ligt op het robotiseren van menselijke handelingen in de kas: “Bijvoorbeeld het blad knippen of het oogsten, veelal handwerk, iets dat ook door een robot kan worden gedaan. Voor een standaard formaat kas praten we daarbij al over tientallen miljoenen bladeren en vruchten die per jaar moeten worden geknipt of geplukt”, legt Dr. Barth uit. “We zien dat robots nu stapsgewijs het handwerk kunnen gaan overnemen. De techniek is de afgelopen tijd enorm snel verbeterd”. Daarbij kijkt SAIA verder dan alleen de robotica: “We ontwikkelen een integrale systeemoplossing, waar ook teeltsysteem en rassenoptimalisatie worden mee genomen.”

Investering uit ION+
Vanuit het Gelderse fonds ION+ ontvangt SAIA Agrobotics een financiering. ION+ is een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland en wordt gefinancierd door de provincie Gelderland en een bijdrage uit het Europese subsidieprogramma OP-Oost. Oost NL verstrekt deze namens de provincie Gelderland. Carl Heijne, investment manager Food bij Oost NL over de investering: “SAIA creëert met haar technologie maatschappelijk rendement door het produceren van duurzaam en gezond voedsel binnen de glastuinbouwsector. De behoefte aan goed voedsel is met de sterke groei van de wereldbevolking enorm. Met ION+ en de bijdrage vanuit de Thematische Technology Transfer fonds kunnen we SAIA ondersteunen in deze fase van technologie naar de markt.”

In een eerder stadium ondersteunde provincie Gelderland het bedrijf via het programma De Groeiversneller, het programma dat Oost NL uitvoert voor de provincie Gelderland. Gelderland wil innovaties in de foodsector versnellen. Niet alleen om te zorgen voor voldoende voedsel, maar ook inkomsten voor bedrijven.

Investering uit Thematische Technology Transfer fondsen (TTT)
Innovation Industries en SHIFT Invest financieren beiden vanuit Thematische Technology Transfer (TTT) fondsen, die zijn opgebouwd rondom een partnerschap met de vier Nederlandse technische universiteiten, TNO en RVO. Het verwaarden en in de praktijk brengen van wetenschappelijk onderzoek van veelbelovende startups vanuit spin-offs staat hierbij centraal.

“SAIA Agrobotics past goed in het doel van dit technology transfer fonds, waarmee technologie van de Technische Universiteit van Wageningen verder kan worden ontwikkeld, om daarna de weg naar de markt te vinden”, zegt Sander Verbrugge van Innovation Industries. “De technologie van SAIA vormt een mooie cross-over tussen techniek en plantkunde die streeft naar de volgende innovatieve stap in mechanisatie van de landbouw.”

Ook SHIFT Invest is enthousiast over de mogelijke impact van SAIA, zoals Bart Budde aangeeft: “Niet alleen het automatiseren van handwerk staat bij SAIA centraal, maar ook het maken van een significante efficiëntieslag om slimmer en zuiniger te produceren op het gebied van energie, CO2, water en landgebruik.”

bron: oostnl.nl

Publicatiedatum: