Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tentoonstelling leidt tot vernoeming Aalsmeerse arrangeur A.P. Csizik

Het pleidooi om A.P. Csizik, in de vorige eeuw een toonaangevende arrangeur in Aalsmeer, te vernoemen is goed ontvangen door het college van B&W. Dat bleek vorige week tijdens het werkbezoek van burgemeester Gido Oude Kotte aan het Flower Art Museum nabij de watertoren. Aanleiding was de tentoonstelling ‘Zeg het met bloemen – een impressie van de Csizik-collectie’. Hierin wordt een unieke verzameling historische affiches van bloemententoonstellingen en -promotie getoond.

Vlnr: Constantijn Hoffscholte, Leo Bertoen (Historische Tuin), Mariska en Hermen de Graaf, Wim van Vliet (KMTP) en Dirk Jongkind (Oud Aalsmeer) toont burgemeester Gido Oude Kotte van Aalsmeer het naambordje ‘A.P. Csizikplantsoen’.

Burgemeester Oude Kotte nam symbolisch alvast het naambordje ‘A.P. Csizikplantsoen – Aalsmeers bloemenarrangeur van 1928 tot 1971’ in ontvangst. “Tijdens de voorbereiding van de tentoonstelling hebben we als Flower Art Museum een beeld gekregen van de enorm belangrijke rol die ir. A.P. Csizik speelde bij de ontwikkeling van de Aalsmeerse én internationale sierteelt. Daardoor ontstond het idee om hem voor te dragen voor een vernoeming. Ons initiatief is ondersteund door de Stichting Oud Aalsmeer, de Historische Tuin Aalsmeer en door de plaatselijke afdeling van de KMTP”, licht adjunct-directeur Constantijn Hoffscholte van het museum toe.

Grote betekenis
“Csizik was onder meer hoofdarrangeur van Aalsmeerse bloemen- en plantententoonstellingen, leverde een grote bijdrage aan Nederlandse inzendingen bij internationale tentoonstellingen en maakte zich verdienstelijk als publicist en botanicus”, aldus bestuurslid Mariska de Graaf. Zij catalogiseerde samen met Hermen de Graaf de 170 affiches, waarvan nu vijftig topexemplaren te zien zijn. De collectie is aan het Flower Art Museum geschonken door Bloemenbureau Holland.

“De kleurrijke affiches waren in de vorige eeuw heel bijzonder om bloemen en planten te promoten. En elke affiche heeft een eigen verhaal”, weet Hermen de Graaf. Samen met Mariska gaf hij drie goedbezochte presentaties over de collectie. Als het weer mogelijk is worden nog meer presentaties ingepland.

Tentoonstelling verlengd
Door de lockdown is het museum voorlopig gesloten. Naar verwachting mogen de deuren vanaf 20 januari weer open. De tentoonstelling met de Csizik-collectie wordt verlengd en is dan nog tot en met 31 januari te bezoeken. Meer informatie: www.flowerartmuseum.nl

Publicatiedatum: